У 2019 році будівельні роботи дорожчатимуть не залежно від курсу нацвалюти

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
beton

Протягом 2019 року ціни на будівельно-монтажні роботи поступово зростатимуть навіть в умовах ревальвації національної валюти. Такий прогноз у коментарі виданню "МЕтри" озвучив, зокрема, заступник директора з економічних питань будівельної компанії «АЛП-ПЛЮС» Сергій Гірченко.

Як і минулого року чинниками зростання цін у будівництві цьогоріч Сергій Гірченко вважає не лише поступове зростання цін на вітчизняні будматеріали, але й зростання вартості виконання будівельно-монтажних робіт. Дані Держстату за січень 2019 року, які продемонстрували зростання цін на будівельно-монтажні роботи на 18,3% у порівнянні з аналогічним місяцем минулого року, також говорять про збереження тенденції росту.

«Після девальвації гривні 2014-2016 років ціни на виконання робіт знаходяться у стані повільного зростання. Втім, якщо оцінювати вартість робіт у твердих валютах, то тут ціни досі не вийшли на рівень 2013 року. Зокрема, це можна пояснити тим, що замовники намагаються втримати собівартість квадратних метрів на власних об’єктах, щоб залишитись рентабельними на висококонкурентному ринку нового будівництва. Тож при затвердженні кошторисів, замовники кожного разу намагаються зберегти найнижчий рівень цін», - пояснив експерт.

Занижені кошториси при виконанні будівельних робіт призводять до того, що підрядні організації дуже важко йдуть на підвищення заробітних плат найманим працівникам. В умовах вільного виїзду за кордон та активного залучення іншими країнами на власні ринки праці українців це спричинило відтік кваліфікованих фахівців будівельних професій. Протягом минулого року керівники відомих будівельних компаній заявляли про дефіцит кваліфікованих кадрів будівельних професій в Україні.

Зокрема, голова Наглядової ради Корпорації «Альтіс-Холдінг» Олександр Глімбовський наголошував: «За різними оцінками, в Польщі вже налічується більше мільйона зареєстрованих українців, а ще півмільйона (можливо і більше) - перебуває неофіційно».

Як зазначив Сергій Гірченко, тенденція відтоку кадрів за кордон протягом минулого року лише посилювалась. За його словами, якщо спочатку трудова міграція будівельників мала індивідуальний характер, то тепер нерідко до Європи від’їжджають попередньо сформовані бригади фахівців. Дедалі більше європейських країн озвучують наміри про залучення української робочої сили на своїх ринках праці. Так, нещодавно про такі наміри заявила Німеччина.

В таких умовах втримати кваліфіковані кадри на місцевих будмайданчиках можна лише суттєвим підняттям заробітних плат. За даними Держстату, середня заробітна плата у будівництві у січні 2019 року складала 8227,29 грн. Це низький рівень навіть за загальноукраїнськими розмірами, оскільки загалом в Україні середня номінальна заробітна плата у січні цього року складала 9222,52 грн.

На одному з засідань ради директорів Конфедерації будівельників України Юрій Сербін, Віце-президент цієї організації заявив: «Щоб якось утримати робочі кадри в країні, потрібно, щоб середня зарплата будівельників була на рівні 15-16 тис. грн., а наші державні та місцеві замовники зрозуміли, що падіння курсу гривні втричі не тільки вдарило по гаманцю громадянина, а збільшило вартість будівельних робіт».

Таким чином, на думку експертів, у 2019 році підрядні організації просто змушені будуть піднімати рівень оплати праці, а замовники, відповідно, поступово підвищувати ціни на виконання будівельних робіт.

«Поступове підвищення рівня заробітних плат в будівництві автоматично призведе до зростання вартості будівельно-монтажних робіт протягом 2019 року навіть в умовах укріплення курсу національної валюти», - резюмував Сергій Гірченко.