Близько 7,5% житлових будинків в Україні є аварійними

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
122

За даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України понад 50% житлового фонду країни вимагає реконструкції та капітального ремонту. При цьому 7,5% будинків є зовсім аварійними і становлять загрозу для здоров’я і життя громадян. Такі дані були озвучені під час прес-конференції «Реновація старого житла в Києві і розселення мешканців — перший досвід приватного забудовника»

Зокрема, комерційний директор компанії "Інтергал-Буд" Ганна Лаєвська під час конференції зазначила: «Дійсно, на сьогоднішній момент понад 50% житлового фонду в місті Києві є застарілим, 7,5% житлових будинків взагалі вважаються небезпечними для проживання. Але попри таку складну ситуацію, наразі відомо, що всього лише 4 будинки в Києві визнано на сьогодні аварійними».

Пояснює таку ситуацію Ганна Лаєвська тим, що в країні немає законодавчо врегульованого механізму, розробленої та прийнятої програми реновації та розселення, яка би дозволила вирішити проблему районів, де переважає старий житловий фонд. В Києві, це, зокрема стосується таких мікрорайонів, як Татарка районів, метро Лук’янівська та Сирець, де зосереджено велику кількість будинків яким вже понад 50, 60 та 70 років. Ці будинки вже є застарілими морально за планувальними рішеннями. Там вже старі комунікації, які перебувають в поганому стані. І загалом  фактично умови проживання в таких будинках аж ніяк не можна назвати комфортними.

За словами учасників прес-конференції, на вулиці Макарівській, що розташована в Шевченківському районі столиці люди живуть в будинках, яким 50 років та більше. Мешканцям цих будинків обіцяють розселення з їх комуналок вже більше 10 років, але місто не квапиться, бо грошей на реконструкцію та реновацію немає.  Будівельна компанія «Інтергал-Буд» вирішила взяти розв`язання цієї проблеми на себе та зайнятися розселенням мешканців застарілого житла у квартири новобудов. Забудовник обіцяє надати їм готове житло в своїх нових комплексах, після чого почати нову забудову мікрорайону.