Згода всіх мешканців старого будинку на реновацію може стати непотрібна

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Мінрегіон запропонує прибрати із законодавства норми, які заважають запустити процес реновації застарілого житлового фонду в містах. Зокрема, може бути виключено норму про 100% згоду мешканців старих будинків на реновацію. Про це заявив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе під час інтерв'ю порталу «МЕтри».

За словами заступника міністра, наразі триває робота над тим, щоб нова концепція про реновацію застарілого житлового фонду була остаточно сформована, був готовий текст відповідного законопроекту, який буде переданий депутатам. Концепція передбачатиме і поквартальну реновацію, і реновацію окремих будинків, і реконструкцію. Не скрізь потрібне знесення будівель із подальшим зведенням на цьому місці нових об’єктів. Можливі такі варіанти, як, наприклад, оновлення будинку з надбудовою двох-трьох поверхів.

«Для нас важливо, щоб законопроект був якісно пророблений. Щоб, наприклад, ідеї щодо застарілого житлового фонду могли бути втілені в життя. Перед нами стоїть важливе завдання – прибрати норми, які заважають запустити процес реновації в містах», - зазначив Лев Парцхаладзе.

Заступник міністра вважає, що насамперед потрібно виключити норму про 100% згоди мешканців старих будинків. Вона робить практично неможливим ухвалення рішення про реновацію конкретного будинку.

«Також необхідно змінити норму про коефіцієнт компенсації, який дотепер був прописаний на рівні 1,5. Це також практично унеможливлює реновацію. Сьогодні все-таки ринок перебуває не в тому стані. Крім того, цей коефіцієнт може бути різним залежно від міст: десь він може бути вищим, десь – нижчим. Тому ми б передали цю функцію в компетенцію муніципалітетів», - сказав заступник міністра.

При цьому, Лев Парцхаладзе запевнив, що у новій концепції про реновацію буде передбачена норма, згідно якої мешканцям будинку, який потребує реновації, надаватиметься житло в рамках того самого адміністративного району.