Прокуратура масово звільняє від орендарів земельні ділянки навчальних закладів

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
prokuratura

В Україні склалася усталена судова практика щодо визнання удаваними договорів, якими приховувалося надання в оренду земельних ділянок навчальних закладів. Упродовж цього року за задоволеними судами позовами органів прокуратури вже повернуто понад 500 га таких земель.

Про це повідомила прес-служба Генеральної прокуратури України.

Як зазначили у Генпрокуратурі, суди визнавали протиправність таких угод, оскільки землі суб’єктам господарювання передавалися закладами, які є лише її постійними користувачами, але не власниками, а тому правомочності на розпорядження ними не мали.

«Надання земельних ділянок навчальних закладів, які є землями державної або комунальної власності, без нормативно-грошової оцінки та у позаконкурентний спосіб суперечить вимогам Земельного кодексу України, Закону України «Про оренду землі» та порушує інтереси держави», - йдеться у повідомленні.

Як зазначили у Генпрокуратурі, поза реагуванням прокурорів не залишаються факти протиправної бездіяльності навчальних закладів, органів влади та місцевого самоврядування щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки. Відсутність таких документів створює передумови для зловживань щодо розпорядження такими землями, формує ризики для нормального функціонування навчального закладу та навчального процесу.

Подібні позови прокурорів задовольнялися судами, зокрема, у Закарпатській, Донецькій, Луганській, Львівській, Житомирській, Чернігівській та Черкаській областях.