Відсьогодні універсальний дизайн з урахуванням потреб маломобільних груп при будівництві є обов'язковим

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
1(1)

У нових державних будівельних нормах - ДБН “Інклюзивність будівель і споруд” введено обов’язкове проектування нових житлових будинків, громадських будівель і споруд за принципами універсального дизайну, який враховуватиме потреби кожної людини, у тому числі, осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

“У сучасній європейській та іншій світовій архітектурі дуже багато уваги приділяється проблемам маломобільних груп населення, зокрема, людей з інвалідністю. Тому принципи універсального дизайну, який враховує потреби кожного, у пріоритеті. І це правильно, адже всі люди мають право реалізовувати себе в житті у рівних для цього умовах. І я дуже радий, що Україна також поступово переходить до цього. З 1 квітня в дію вступили важливі будівельні норми - ДБН “Інклюзивність будівель і споруд” - вони впроваджують обов’язкове створення безбар’єрного простору в Україні для всіх маломобільних груп населення: у першу чергу, людей з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху, розумової діяльності, людей похилого віку, батьків з маленькими дітьми, вагітних жінок. Серед іншого, він запроваджує обов’язкове використання принципів універсального дизайну при проектуванні нових громадських та житлових будинків. Так має бути!” - написав Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

Згідно з новим ДБН, при новому будівництві житлових і громадських будівель необхідно застосовувати принципи універсального дизайну, передбачаючи усі входи і виходи з будівлі, у тому числі, евакуаційні, у рівень землі без влаштування ганку. При цьому треба передбачати тверде покриття із дренажем та зливостоком.

При реконструкції житлових і громадських будівель допускається влаштовувати ганок висотою не більше 0,15 м від тротуару. У такому випадку необхідно влаштовувати пандуси відповідно до цього ДБН.

Проектні рішення повинні виконуватися так, щоб об’єкти, які проектуються, були однаково доступними і зручними для маломобільних груп населення та для інших членів суспільства. Це, наприклад, відсутність порогів, неслизькі рівні поверхні, зручні з'їзди, подача корисної інформації, яка легко сприймається візуально, тактильно та вербально. Застосування спеціалізованих елементів чи засобів, які враховують потреби осіб з інвалідністю, має встановлюватися завданням на проектування лише за відсутності можливостей влаштовувати універсальні елементи.
Універсальний дизайн - це дизайн будівель і споруд, покликаний зробити їх придатними для використання для всіх людей без необхідності адаптації, а також не виключає застосування допоміжних пристроїв для конкретних груп осіб з інвалідністю.

У нових нормах також посилено обов’язковість влаштування елементів безбар’єрності, наведені необхідні технічні характеристики та конкретні наочні приклади щодо проектування:
- пандусів, спеціальних підйомників та інших засобів доступності для людей з порушеннями опорно-рухового апарату;
- тактильних та візуальних елементів доступності: тактильної підлогової плитки, інформаційних таблиць та позначень шрифтом Брайля, аудіопокажчиків для людей з порушеннями зору;
- іншого візуального інформування, дублювання важливої звукової інформації текстами, організації сурдоперекладу, використання систем звукопідсилення для людей з порушеннями слуху та інші важливі зміни.