Без оцінки забирати житло через проблемну іпотеку вже не можна

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
kredyt-kvartyra

У судових постановах, в яких судді вимагають виконувати всі формальності, йдеться про те, що навіть, якщо люди не чинять опір і віддають житло за згодою через борги по іпотеці, то забрати без попередньої оцінки його не можна. Про це повідомило видання UBR.

У постановах йдеться про те, що банк зобов'язаний офіційно повідомити людини (рекомендованим листом під підпис) про стягнення квартири або будинку. Навіть, якщо все проговорювалося усно і була попередня домовленість.

Фінансисти зобов'язані тепер найняти оцінювача, який проведе переоцінку застави на момент добровільного стягнення. Про це йдеться в правовій позиції Великої палати Верховного суду у справі №306/2053/16-ц, яка погодилася з попередніми висновками.

"Суди зробили обґрунтований висновок, що в матеріалах справи відсутні відомості про отримання ОСОБОЮ_3 письмової вимоги від іпотекодержателя про звернення стягнення на предмет іпотеки шляхом придбання на нього права власності, інформацію про вартість майна, за якою відбулося зарахування вимог, оскільки ціна придбання права власності на предмет іпотеки є істотною обставиною і повинна узгоджуватися з власником майна. Крім того, правильно встановлено, що оцінка майна предмета іпотеки на момент переходу права власності (станом на 10 вересня 2016 року) не проводилася", - йдеться у висновку Великої палати Верховного суду.

Без підпису людини на документі про передачу банку нерухомості, і без попередньої оцінки житла, банку обіцяють проблеми.

"Якщо банк не провів нову оцінку застави, а просто забрав квартиру (без повідомлення під підпис), то людина все може оскаржити. Навіть якщо мова йшла про добровільну передачу житла. Позичальник може передумати, і опротестувати передачу нерухомості. Вона не дістанеться банку, залишиться за людиною. Що може банк - це почати примусове стягнення застави. Провести його оцінку, і піти з нею до суду. Тяганина може зайняти близько року, і весь цей час, людина зможе безперешкодно залишатися в квартирі", - пояснив наслідки старший партнер адвокатської компанії "Кравець і партнери" Ростислав Кравець.

Він розповів, що українські банки часто забувають відправляти людям рекомендовані листи/повідомлення про стягнення квартир за іпотечними неповерненнями. І ще частіше не проводять разом зі стягненням нову оцінку житла. Так що підстави для опротестування і повернення нерухомості можуть бути у тисяч позичальників.