В Україні зафіксовано аномальну кількість подарованого житла

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
4

У 2018 році в Україні було подаровано понад 122,9 тисяч квартир і будинків, що становить понад чверть від загальної кількості угод з житловою нерухомістю за рік. Такі дані оприлюднив Інформаційно-аналітичний центр Компанії «Олімп Консалтинг».

За даними компанії, загальна кількість угод з житлом за 2018 рік в Україні, склала 473 586 договорів по відчуженню прав власності. Договори купівлі продажу складають 60% від цієї кількості.

Близько 26% від усього числа транзакцій з житловою нерухомістю в минулому році склали договори дарування, що на думку фахівців ринку нерухомості, є ненормальним для ринкової економіки.

Так, Віце-президент ВГО «Ліга експертів України» Андрій Гусельников вважає: «Сегмент дарування в українському ринку житлової нерухомості виглядає традиційно аномально. У країні з ринковою економікою, громадяни продають, а не дарують своє нерухоме майно».

У «Олімп Консалтинг» звертають увагу на зростання кількості договорів дарування в останні роки. Так, наприклад, в 2014 році було зафіксовано 90618 договорів дарування житла, їх кількість щороку збільшувалася і в 2018 році досягла 122 918 договорів.

При цьому, договорів іпотеки в минулому році було укладено лише 2% від загальної кількості транзакцій з житловою нерухомістю.