Проектувальників зобов’язали до будівництва проводити аеродинамічний обдув моделі всієї навколишньої забудови

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
9

У новому ДБН “Висотні будинки і комплекси” прописана необхідність проведення нових аеродинамічних випробувань, які сприятимуть підвищенню пішохідної комфортності у такій забудові. Це обов’язкове проведення аеродинамічного обдуву моделі нового висотного будинку та навколишніх будівель і споруд. Це дозволить контролювати та за необхідності зменшувати пориви вітру у висотній забудові ще на етапі проектування.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

«Коли у забудові зводиться новий висотний будинок, то концентрація вітрових потоків значно підвищується. Велика швидкість вітру може негативно впливати на навколишні будівлі і людей, спричиняти потужні вихорі і цим ускладнювати навіть рух пересічних перехожих. Крім того, через такий сильний вітер може порушуватися робота вентиляції і системи опалення у навколишніх будинках. У новому ДБН “Висотні будинки і комплекси” ми вводимо європейські вимоги до проектування висотних будівель. Зокрема, зобов’язуємо проектувальників проводити аеродинамічний обдув моделі всієї навколишньої забудови, а не лише самого висотного будинку, який проектується, як це робиться зараз. Такі зміни дозволять контролювати пориви вітру, які можуть виникати у кварталі чи мікрорайоні внаслідок нового висотного будівництва, і у разі необхідності здійснювати відповідні заходи для їх зменшення», - написав він на своїй сторінці у Facebook.

Лев Парцхаладзе пояснив, що аеродинамічний обдув моделі всієї забудови дозволяє виявити можливий негативний вплив вітру від нового висотного будівництва на існуючі будинки і споруди та у разі необхідності - обов’язково вжити відповідні заходи для зменшення швидкості його поривів ще на етапі проектування. Наприклад, шляхом влаштування спеціального покриття на фасаді, яке гальмуватиме значні вітрові потоки. Наприклад, так зробили у Гонконзі, де на фасаді нового висотного будинку встановили спеціальні частинки, які за своїм виглядом нагадують луску і дозволяють гасити сильний вітер за рахунок застосування ефективних конструктивних рішень.

Новий ДБН В.2.2-24:20ХХ "Висотні будинки і комплекси" розроблений ДП "Науково-дослідний інститут будівельного виробництва" на заміну чинного наразі ДБН В.2.2-24-2009 “Проектування висотних житлових і громадських будинків”. Нові норми вже затверджені та будуть опубліковані найближчим часом, після чого орієнтовно через 3 місяці вступлять в дію.