З 1 серпня усі нові великі супермаркети мають проектуватися з туалетами для відвідувачів

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
wc

У нових та реконструйованих гіпермаркетах, супермаркетах та інших продовольчих магазинах з торговельною площею 2500 кв. метрів і вище та універсальним асортиментом товарів необхідно буде обов’язково передбачати громадські вбиральні для відвідувачів. Розрахунок - 1 санітарний прилад на 600 кв. метрів торговельної площі, але не менше 4-х санітарних приладів на об’єкт.

Відповідна норма міститься у змінах до ДБН “Підприємства торгівлі”, які вже опубліковані та вступають в дію з 1 серпня цього року.

“Сьогодні проектувальники зобов’язані передбачати громадські вбиральні для відвідувачів лише у непродовольчих торговельних центрах. Це ТЦ і ТРЦ, універмаги, великі магазини одягу, взуття, дитячих товарів, наприклад, іграшок. Новими змінами у ДБН ми вводимо обов’язкове проектування громадських вбиралень і у великих продуктових магазинах, зокрема, гіпермаркетах та супермаркетах з площею понад 2500 кв. метрів. Це важливо робити і це комфорт людей”, - написав заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

Туалетні кімнати мають бути роздільними для чоловіків та жінок та обов’язково мати універсальну кабіну для людей з інвалідністю.

Зміна № 1 у ДБН В.2.2-23-2009 “Підприємства торгівлі” розроблена фахівцями ПАТ “КиївЗНДІЕП”.

ДБН “Підприємства торгівлі” поширюється на проектування нових, реконструкцію і розширення існуючих будівель та окремих приміщень підприємств роздрібної торгівлі (магазинів, ринків) за винятком будинків оптової торгівлі, автосалонів і магазинів автозапчастин, зброї, складів будівельних матеріалів, виробничих фірм та магазинів тимчасового функціонування.