В Україні дозволять проектувати висотні громадські будинки до 150 м

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
12 (1)

У новому ДБН “Висотні будинки і комплекси” встановлена нова максимальна висота, за якою можуть проектуватися висотні громадські будинки, - 150 м. Зараз у чинних нормах максимальна висота, за якою дозволяється проектувати висотні житлові та громадські будинки, складає 100 м.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

“Ми розширюємо можливості для реалізації сучасних та цікавих рішень у висотному будівництві. Тому в новому ДБН “Висотні будинки і комплекси”. По-перше, встановлюємо нову максимальну висоту, за якою можна будувати висотні громадські будинки. Це 150 м. А, по-друге, вводимо можливість проектувати сучасні висотні комплекси. Зараз технології дозволяють проектувати такі масштабні проекти безпечно та якісно. Тому ми вирішили унормувати це у новому ДБН”, - написав він на своїй сторінці у Facebook.

При цьому, у новому ДБН вводиться низка сучасних вимог для підвищення безпеки цих будівель, зокрема:

- встановлюються вимоги щодо жорсткості сталевих та сталезалізобетонних конструкцій для проектування каркасів висотних будівель. Це дозволить збільшити несучу спроможність таких висотних будівель як мінімум на 20%;

- встановлюються вимоги до мінімальної товщини перекриття будівель, що дозволить будувати їх на територіях з сейсмічністю до 7 балів, тобто, на всій території України;

- вводиться обов’язкове проведення аеродинамічного обдуву моделі нового висотного будинку та навколишніх будівель і споруд. Це дозволить контролювати та за необхідності зменшувати пориви вітру у висотній забудові ще на етапі проектування.

та інші вимоги.

Новий ДБН В.2.2-24:20ХХ "Висотні будинки і комплекси" розроблений ДП "Науково-дослідний інститут будівельного виробництва" на заміну чинного наразі ДБН В.2.2-24-2009 “Проектування висотних житлових і громадських будинків” і стосується проектування житлових будинків від 73,5 до 100 м і громадських будинків від 73,5 до 150 м.

Норми вже затверджені та будуть опубліковані найближчим часом, після чого орієнтовно через 3 місяці вступлять в дію.