З серпня при будівництві торгівельних центрів мають передбачати покращені умови праці для співробітників

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
12 (1)

З 1 серпня цього року при будівництві нових або реконструкції існуючих торговельних і торговельно-розважальних центрів необхідно обов’язково передбачати окремі паркомісця та зручні службові приміщення для персоналу. Відповідні зміни у ДБН “Підприємства торгівлі” вже опубліковані в Інформаційному бюлетені Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

“Комфортні умов праці для співробітників торгівельних центрів – це запорука надання якісних послуг. На жаль вони створюються не всюди. Нещодавно ми прийняли нові зміни у будівельні норми щодо підприємств торгівлі і однією з обов’язкових норм прописали проектування при будівництві ТЦ та ТРЦ необхідних зручних службових приміщень для працівників, а також окремих паркомісць для них. Ці нові норми вже опубліковані. Тому торгівельні центри, які будуть проектуватися чи реконструюватися з 1 серпня цього року, мають дотримуватися цих норм”, - написав він на своїй сторінці у Facebook.

Згідно з опублікованими змінами, на ділянках торговельних і торговельно-розважальних центрів (комплексів) у їх складі чи в пішохідній доступності від них необхідно розміщувати:

  • об’єкти сервісного обслуговування для працівників (це приміщення побутового обслуговування, санітарно-гігієнічні кімнати, душові, кімнати для особистих речей, прийому їжі, відпочинку тощо);

  • місця паркування і зупинок легкових автомобілів для працівників;

  • місця паркування і зупинок вантажних автомобілів та автобусів, які обслуговують будівлю (за необхідності).


Умови розміщення парковок для відвідувачів і працівників, а також необхідна кількість машиномісць визначаються згідно з ДБН Б.2.2-12 “Планування і забудова територій”. При цьому, не менше 10% місць на парковках повинні бути обов’язково облаштовані для людей з інвалідністю.

ДБН “Підприємства торгівлі” поширюється на проектування нових, реконструкцію і розширення існуючих будівель та окремих приміщень підприємств роздрібної торгівлі (магазинів, ринків) за винятком будинків оптової торгівлі, автосалонів і магазинів автозапчастин, зброї, складів будівельних матеріалів, виробничих фірм та магазинів тимчасового функціонування.