У І кварталі обсяги житлового будівництва зросли на 32%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
111

За підсумками січня-березня 2019 року в Україні вже прийнято в експлуатацію майже 2,5 млн кв. м житла. Це на 32,3% більше, ніж за перші 3 місяці минулого року.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

“Майже 2,5 млн кв. м житла вже прийнято в експлуатацію в цьому році. Такі дані Держстату за І квартал 2019-го. Всього за 3 місяці вже введено в експлуатацію більше 26 тисяч нових квартир. Вагому частку в об’ємі усього прийнятого житла склали приватні будинки. Галузь динамічно розвивається, сподіваюсь, в цьому і подальших роках ми збережемо цю тенденцію”, - написав Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

Парцхаладзе також відмітив важливість будівництва необхідної соціальної інфраструктури для жителів - дитячих садків, шкіл, поліклінік. Адже сьогодні існує велика проблема - диспропорція між будівництвом житла і важливих соціальних об’єктів. Одна з основних причин цього - видача містобудівних умов та обмежень з порушеннями. Це зловживання з боку посадових осіб органів місцевого самоврядування - головних архітекторів міст.

Заступник міністра наголосив, що згідно з нормами чинного ДБН “Планування і забудова територій” розраховані показники забезпечення місцями в школах та дитячих садках. Це середні розрахункові показники: на 1000 жителів не менше 135 місць у школах та не менше 38 місць - у дитячих садках. Радіус пішохідної доступності до школи має складати до 750 метрів, до дитсадка - 300 метрів. Норми є обов’язковими до виконання і діють з 1 вересня минулого року.

За даними статистики, у містах України було прийнято в експлуатацію 1393,8 тис кв. м житла (56,8%), у сільській місцевості - 1060 тис кв. м (43,2%).

У багатоквартирних житлових будинках було введено в експлуатацію 38,3% від всього житла, в одноквартирних (приватні будинки) – 61,7%. Всього за січень-березень 2019-го прийнято в експлуатацію 26098 нових квартир.

Крім цього, у I кварталі 2019р. було прийнято в експлуатацію дачні та садові будинки загальною площею 182,8 тис кв. м. Це на 86,8% більше, ніж за 3 місяці минулого року.

У розрізі регіонів, лідерами за обсягами введеного в експлуатацію житла стали Київська область (384,9 тис кв. м), Львівська область (321,6 тис кв. м) та Івано-Франківська область (235 тис кв. м).