Мінрегіон ввів обмеження відхилень від державних будівельних норм для мінімізації корупції в будівництві

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
DSC_2292-1024x768

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України прийняло наказ, яким обмежило отримання погодження низки відхилень від державних будівельних норм при здійсненні нового будівництва або реконструкції. Наприклад, при будівництві АЗС скорочувати відстань від них до найближчих будинків і зупинок громадського транспорту, зменшувати розміри гостьових стоянок на прибудинкових територіях тощо. Наказ опублікований і набрав чинності 4 червня 2019 року.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

Перелік всіх конкретних будівельних норм, стосовно яких тепер відхилення неможливі та у погодженні гарантовано буде відмовлено, розроблений спільно з урядово-громадською ініціативою “Разом проти корупції”, фахівцями та експертами галузі, а також громадськістю.

“Одне з пріоритетних завдань Мінрегіону сьогодні - оновлення державних будівельних норм (ДБН). Адже саме від них залежить наскільки безпечними і комфортними будуть майбутні будівлі та інфраструктура. ДБН є обов’язковими до виконання і всі будівельні роботи мають їм відповідати. Інше питання - відхилення від будівельних норм. Ми хочемо відходити від цієї практики, адже це високий ризик корупції. Тому ініціювали розроблення так званих “червоних списків” відхилень від ДБН. Це перелік тих норм, відхилення від яких гарантовано не можуть бути погоджені, бо так обмежуються вимоги безпеки та комфорту людей. Вчора він був опублікований і вже набрав чинності”, - сказав заступник міністра.

У “червоних списках” міститься близько 60-ти будівельних “табу”, на які гарантовано не можна буде отримати погодження відхилення від ДБН. Наприклад:

- скорочення визначених відстаней від автозаправних станцій до найближчих будинків і зупинок громадського транспорту при будівництві цих АЗС;

- скорочення визначених відстаней від гаражів і відкритих автостоянок до дитсадків, шкіл, лікарень;

- зменшення розмірів майданчиків для гостьових автостоянок на прибудинкових територіях;

- зменшення більш ніж на 20% розмірів майданчиків для відпочинку дорослого населення;

- зменшення площ земельних ділянок дитсадків, шкіл та інших закладів освіти, медичних закладів, санаторіїв, центрів надання адмінпослуг (ЦНАП) та інших адмінбудівель при проектуванні нових кварталів чи мікрорайонів;

- зменшення більш ніж на 30% мінімальних показників озеленення територій дитсадків, закладів охорони здоров’я, культурно-рекреаційних закладів;

- обмеження щодо розміщення нових дачних і садових будинків в межах лісів, лісопарків, на території охоронних, заповідних і курортних зон

тощо.

З повним списком можна ознайомитися за посиланням: https://drive.google.com/file/d/1QYUnLb-VVsZxjeJwzSTDYMKj5_lbkee6/view?usp=sharing.

Наказ Мінрегіону №48 від 01.03.2019 зареєстровано в Міністерстві юстиції України 21 травня цього року (№539/33510). 4 червня 2019 року наказ був опублікований і набрав чинності.

Крім того, раніше Мінрегіон оновив Порядок погодження відхилень від будівельних норм, зробивши цю процедуру більш відкритою та прозорою. Тепер на офіційному сайті Міністерства існує окремий розділ з інформацією про опрацювання звернень щодо погодження відхилень. Доступ до нього відкритий для всіх та постійно оновлюється, що дає можливість відслідковувати стан опрацювання кожного звернення.