Суд наклав арешт на ЖК "WestHouse" в Голосіївському районі Києва

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
WesthouseГолосіївський районний суд столиці наклав арешт на земельну ділянку і недобудований ЖК "WestHouse" за адресою вул. Кустанайська, 13 в Голосіївському районі Києва. Правоохоронці з'ясували, що роботи ведуться в порушення містобудівного законодавства та законодавства про охорону культурної спадщини на земельну ділянку в межах історичного ареалу міста. Забудовник проігнорував вимоги Міністерства культури України про негайне зупинення будівельних робіт. Про це повідомило видання Киеввласть.

Як зазначено в матеріалах справи № 752/5469/18 від 13 травня 2019 року, слідчим управлінням Нацполіціі Києва в ЕРДР під №12018100000000252 були внесені відомості про відкриття кримінального провадження за ознаками порушень, передбачених ч.2 ст. 367 КК України - службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки та ч.1 ст.298 КК України - умисне знищення, руйнування чи псування пам'яток історії або культури.

Слідство встановило, що ТОВ "Готельно-розважальний комплекс" Столиця" за адресою вул. Кустанайська, 13 в Голосіївському районі Києва здійснює будівництво ЖК "WestHouse" в порушення містобудівного законодавства та законодавства про охорону культурної спадщини.

При цьому, дані роботи проводяться на підставі дозволу на виконання будівельних робіт № 0220-Гл від 27.03.2008 року, виданого Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю в Києві, а також повідомлення про зміну даних в дозволі на будівельні роботи № ІУ +120171500179 (Реконструкція об'єкта незавершеного будівництва лабораторно-виробничого корпусу під готельно-житловий, офісний та банківський комплекс "Столиця").

Також встановлено, що відповідно до виданих Департаментом містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації містобудівними умовами і обмеженнями (ДУО) від 18.04.2016 року № 321/16/12 / 009-16, будівництво проводиться на земельній ділянці з кадастровим номером 8000000000: 79: 141: 0028. Ця територія передана в користування ТОВ "ГРК" Столиця "згідно з договором оренди земельної ділянки з Київрадою від 27.07.2006 року.

При цьому, згідно з інформацією, наданою Департаментом охорони культурної спадщини КМДА, земельну ділянку по вул. Кустанайська, 13 розташовано в межах історичного ареалу міста, визначеного Історико-містобудівним опорним планом в складі Генерального плану Києва на період до 2020 року.

Також з'ясувалося: за результатами проведеного 25.01.2019 року візуального обстеження містобудівної ситуації по вул. Кустанайській Міністерство культури України винесло ТОВ "ГРК" Столиця "і генеральному підряднику будівництва - ПрАТ" Київська будівельна компанія "Київбудком" - припис від 01.03.2019 року № 5 / 10-5 / 74-19, яким зажадало наступне:

  • негайно припинити проведення земляних та будь-яких інших будівельних робіт на об'єкті по вул. Кустанайська, 13;

  • вжити заходів щодо приведення діяльності у відповідність до вимог законодавства в галузі охорони культурної спадщини.


Надалі Міністерство культури України спрямувало до прокуратури міста Києва лист про те, що вимоги припису виконані не були. Після цього проведеним прокуратурою 24.04.2019 року оглядом було встановлено, що за вказаною адресою продовжують проводитися будівельні роботи, ніж замовник будівництва і генеральний підрядник порушують вимоги припису і норми чинного пам'ятко-охоронного законодавства.

Крім того, було встановлено, що на об'єкті ведуться будівельні роботи і забудовником здійснюється продаж квартир.

У матеріалах кримінальної справи уточнюється, що розслідування ведеться "за фактом неналежного виконання посадовими особами Державної архітектурно-будівельної інспекції України, КМДА та Міністерства культури України своїх службових обов'язків і видачі дозвільних документів на будівництво на земельних ділянках з порушеннями містобудівного законодавства та законодавства про охорону культурної спадщини".

Також, згідно з даними Держреєстру прав на нерухоме майно, земельну ділянку по вул. Кустанайська, 13 площею 0,9874 га належить на праві власності Київраді, а право власності на що знаходиться там об'єкт незавершеного будівництва не зареєстровано.

Постановою старшого слідчого з особливо важливих справ слідчого управління Головного управління Нацполіціі Києва Івана Столяра від 23.04.2019 року земельну ділянку по вул. Кустанайська, 13 і недобудований об'єкт нерухомості, розташований на ній - ЖК "WestHouse" - були визнані речовими доказами в кримінальній справі.

Правоохоронці вважають, що земельну ділянку і недобудований об'єкт нерухомості, розташований на ньому, є об'єктами кримінально протиправних дій. Вони клопотали про накладення на них арешту та введення заборони вчиняти будь-які дії, пов'язані з видачею документів, виділенням, поділом, реєстрацією, перереєстрацією на вказану земельну ділянку та об'єкт нерухомості. Постановою від 13 травня 2019 року суддя Голосіївського районного суду Олександра Колдина вказане клопотання задовольнила.