У Мінрегіоні наголошують на відповідальності місцевої влади за забезпечення жителів соцінфраструктурою

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
1-9

Належний розвиток соціальної інфраструктури в населених пунктах і забезпеченість жителів необхідними місцями у школах та дитсадках - це, в першу чергу, обов'язок місцевої влади, а не будівельних компаній, які зводять нове житло. Саме вона повинна контролювати співвідношення житлової забудови і будівництва необхідної соціальної інфраструктури на місцях через видачу містобудівних умов та обмежень.

На цьому наголосив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

“Сьогодні у великих містах є гостра проблема диспропорції між будівництвом житла і соцінфраструктури. І маємо багато ситуацій, коли, наприклад, у Київській області, у Вишневому побудували величезний житловий комплекс, а місць в школах і дитсадках катастрофічно не вистачає. Діти вчаться не в 2, а навіть в 3 зміни, а соцінфраструктури в цьому мікрорайоні в 6 разів менше, ніж могло би бути. І ця проблема спостерігається майже в усіх обласних центрах України. Це питання місцевої влади, яка видає містобудівні умови. У першу чергу, саме вона повинна контролювати, щоб в тому чи іншому місті будувалися дитячі садочки і школи паралельно з житловою забудовою. І вона не повинна дозволяти будувати житло, якщо немає забезпеченості соцінфраструктурою”, - сказав він в ефірі OBOZ-TV.

Відтак сьогодні за статистикою, приблизно 50% міських шкіл є переповненими, в класах - понад 27 учнів, а школярі змушені навчатися в 2 і більше змін.

Для виходу із цієї ситуації Мінрегіон розробив наступний план дій. “Треба зробити декілька важливих речей. По-перше, кожне місто повинно мати генплан розвитку на 25-50 років, по-друге, розробляється зонінг або детальний план території, де чітко прописані ці розрахунки”, - зауважив Парцхаладзе.

Крім цього, також пропонується:

  • посилити контроль місцевої влади за виконанням вимог чинного ДБН «Планування і забудова територій» щодо забезпечення необхідної кількості місць у дитсадках та школах на 1000 жителів, а також дотримання радіусу пішохідної доступності;


Згідно з новим ДБН, який діє з 1 вересня 2018 року, розраховані показники забезпечення місцями в школах та дитячих садках становлять:

на 1000 жителів не менш ніж 135 місць в школах;

на 1000 жителів не менше 38 місць в дитячих садках.

При цьому, радіус пішохідної доступності до школи має бути до 750 метрів, до дитсадка – 300 метрів. Державні будівельні норми є обов'язковими до виконання.

  • дозволити розміщувати невеликі вбудовані початкові школи там, де немає можливості побудувати окремий заклад;

  • перевіряти надані містобудівні умови та обмеження на відповідність чинній містобудівній документації та ДБН;

  • анульовувати сертифікати відповідальних виконавців робіт (архітекторів, проектувальників, експертів) за порушення чинного містобудівного законодавства, у тому числі, ДБН;

  • заборонити можливість розробляти детальні плани територій (ДПТ) без їх відповідності актуальним генпланам;

  • забороняти надавати земельні ділянки державної та комунальної власності без затвердженого ДПТ або зонінгу.