Столичному ЖК «Деміївський квартал» Войцеховського збираються відключити електрику

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
кмда

Об’єкт забудовника Войцеховського ЖК «Деміївський квартал» (він же ЖК «Панорамне містечко») на вулиці Ракетна, 24, що у Голосіївському районі Києва, має найближчим часом виконати технічні та організаційні заходи. Інакше йому буде припинено електропостачання.

Про це повідомила прес-служба Київської міської державної адміністрації.

Як зазначили у КМДА, проблема з підключенням цього житлового комплексу до електромереж пов’язана з тим, що забудовник не виконує технічні умови для приєднання будинків за постійною, надійною і безпечною схемою електроживлення.

З цього приводу у Київській міській державній адміністрації відбулась багатостороння зустріч за участю представників столичної адміністрації, ДТЕК Київські електромережі, мешканців зазначених багатоповерхівок.

Як повідомили у ДТЕК Київські електромережі, з 2014 року не виконані навіть техумови для приєднання будівельних механізмів для забезпечення функціонування будівництва до електромереж за тимчасовою схемою. В результаті – склалися серйозні ризики електропостачання сотень квартир і безпеки людей. Житлові будинки комплексу заселяються з порушенням будівельних та санітарних вимог. Недбале ставлення до дотримання законодавства ставить під загрозу життя людей. Один із трьох земельних ділянок житлового комплексу розміщений в охоронній зоні високовольтних ліній електропередач 35 кВ «Китаївська – ТЕЦ-5».

Для врегулювання цієї проблеми у серпні 2014 року були підготовлено технічні вимоги на перенесення цих електричних мереж. Однак до сьогодні вони не виконані. Більш того, термін виконання замовником умов договору про приєднання закінчився у грудні 2018 року.

«У Києві існує низка житлових комплексів, у яких через шахрайські дії забудовника, мешканці опинились заручниками, проживаючи в будинках без належного підключення до електромереж тощо. Місто вже не вперше займається вирішенням проблем таких будинків: ми пройшли складний шлях розв’язання проблеми в будинках на Харківському шосе, 19, 19-А, у ЖК «Перлина Троєщини» тощо. Ми готові супроводжувати і будинкову громаду з будинків на вулиці Ракетній, але і від людей ми очікуємо активного втручання процес. Зокрема, мова йде про необхідність визначення юридичної особи, яка виступить офіційною стороною і візьме на себе необхідні зобов’язання і відповідним чином підготує наявне електроустаткування», – пояснив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.