З 1 липня парковки повині мати мінімум 5% місць з електрозарядками

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
el

З 1 липня 2019 року вступають в дію нові зміни у державні будівельні норми щодо проектування автостоянок і гаражів. Відповідно до них, в Україні вводиться обов’язкова вимога - облаштовувати зарядками для електрокарів мінімум 5% машиномісць на парковках, що будуються або реконструюються.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

 

“Весь світ поступово переходить на електроавтомобілі. Україна також активно долучається до цього процесу. Для прикладу, у 2015 році в країні налічувалося всього 500 електрокарів, а зараз майже 13 тисяч. Тільки цієї весни попит на електромобілі серед українців зріс на 67%. Тому ми йдемо в ногу з часом і в нових змінах у ДБН щодо автостоянок прописали необхідність проектувати не менше 5% місць на парковках з електрозарядками”, - написав Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

Він наголосив, що дана норма починає діяти вже з 1 липня цього року. Тобто, з липня місяця всі нові або реконструйовані парковки повинні обов’язково будуватися з дотриманням цієї вимоги. “Взагалі хочемо, щоб до 2030 року всі парковки в Україні стали на 100% облаштовані електрозарядками. Це, в першу чергу, комфорт людей, які користуються електрокарами”, - підкреслив Парцхаладзе.

Згідно з новими змінами у ДБН, не менше ніж 5% машиномісць від загальної кількості у гаражах та автостоянках необхідно виділяти для облаштування зарядними пристроями для паркування транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома).

Зміни у ДБН “Автостоянки і гаражі для легкових автомобілів” розроблені ПАТ “КиївЗНДІЕП” та доступні за посиланням: https://www.minregion.gov.ua/wp-content/uploads/2019/04/ZM_DBN_V2315.pdf.