На цей рік в Україні заплановано перегляд ще близько 20 державних будівельних норм

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Minregion2-1024x793

На поточний рік заплановано переглянути ще близько 20 державних будівельних норм. У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України вважають, що одне з пріоритетних завдань міністерства - перегляд будівельних норм та оновлення відповідно до сучасних рішень та технологій.

Про це розказав заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе в ефірі “Радіо: НВ”.

“За останні 2 роки Мінрегіон дуже активізував роботу з перегляду ДБН. Бо досі у наших ДБН залишалися чинними норми, які були впроваджені ще в Радянському Союзі. Наприклад, обов’язкове влаштування сміттєпроводів у багатоповерхівках або господарських майданчиків для вибивання килимів. Ми прибрали ці та багато інших неактуальних вимог”, - наголосив він.

Заступник міністра розповів, що новими нормами ДБН змінюються не лише вимоги, а й вводяться нові принципово важливі поняття та практики, які сьогодні запроваджуються у багатьох країнах Європи та світу.

Зокрема, з 1 вересня 2019 року в дію вступлять зміни у ДБН щодо проектування доріг загального користування, які вводять європейські практики в облаштуванні безпечних та якісних трас. Зокрема, передбачають можливість влаштування шумових смуг та світловідбивальних вставок на дорожній розмітці, проектування протизасліплюючих екранів, безпечних лівих поворотів та різнорівневих розв’язок, вводять можливість використання модифікованих бітумів і геосинтетичних матеріалів у будівництві асфальтобетонних доріг.

Загалом за 2 роки в Україні вже оновлено близько 50 ДБН.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів, вулиць і доріг відповідно до їх призначення.