Реновація «хрущовок» стане прибутковою справою у містах-мільйонниках

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України розробило новий законопроект «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду». Згідно з ним, визначені два варіанти вирішення питання із застарілим житловим фондом - його знесення та будівництво нового житла або проведення реконструкції.

Про це у інтерв’ю виданню «OBOZREVATEL» розповів заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

«Зараз в Україні близько 1 млрд. кв. м. житлового фонду в цілому. З них приблизно 70-80% мають застарілий інфраструктурний стан і з кожним днем він погіршується. Зростає кількість аварійних будинків і ці проблеми накопичуються. Тому ми запропонували законопроект, в якому врахували максимальну кількість проблемних питань і запропонували механізми вирішення», - сказав він.

За словами Парцхаладзе, проводити саме реновацію застарілого житла із знесенням старих будинків та будівництвом нових буде вигідно інвесторам у великих містах, в інших населених пунктах місцева влада із залученням інвесторів має проводити реконструкцію. «Ми прописали, що в першу чергу будується пусковий будинок, туди переселяються мешканці, і тільки після цього зносяться старі об’єкти. При цьому обов’язково квартира, що надається, має бути з ремонтом. На мою думку, якщо такий законопроект буде реалізований, люди будуть зацікавлені. Якщо ж казати про зацікавленість інвесторів. Площа «хрущовки» — близько 3.5 тис кв. м. Забудовник може побудувати будинок на 10 тис. кв. м. Частину квартир він віддає, а частину продає за ринковою ціною і заробляє на цьому. Інвестиційно це може бути дуже вдалим проектом, але тільки у великих містах-«мільйонниках». У маленьких містах — ні. Там необхідно проводити саме реконструкцію, яку повинна фінансувати місцева влада і залучати інвесторів», - сказав заступник міністра.

Одним із варіантів такої реконструкції Парцхаладзе запропонував добудову у будинку ще 2-х поверхів. При цьому інвестор має повністю реконструювати будівлю: зробити її енергоефективною, оновити всі комунікації, додатково поставити ліфт, відремонтувати під’їзд. «Таким шляхом шли Німеччина та Польща, наприклад. Це працює», - додав заступник міністра.

Парцхаладзе наголосив на тому, що для ефективної реалізації проектів з реконструкції застарілого житла має бути обов’язковою економічна доцільність. «Нагадаю, що у 2008 році була криза, і тільки зараз будівельна галузь починає рости. Тому все попереду», - нагадав він.

Довідково:

Новий законопроект був розроблений Мінрегіоном спільно з Українським державним науково-дослідним інститутом проектування міст «Діпромісто» імені Ю. Білоконя. Він має на меті вирішити максимальну кількість проблемних питань, щоб нарешті розпочати процес реконструкції кварталів застарілого житла на практиці.