У Конфедерації будівельників України вважають існуючу систему ДАБІ корупційною за своєї суті

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Ротов

Конфедерація будівельників України вважає існуючу систему Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) корупційною за своєї суті і закликає владу не обмежуватись зняттям окремих посадовців цього органу. Натомість КБУ наголошує на необхідності реформування системи архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

Коментуючи непроходження випробувального терміну новопризначеним Головою Державної архітектурно-будівельної інспекції голова Ради директорів КБУ Олександр Ротов зазначив: «Конфедерація будівельників України активно працює у Робочий групі Мінрегіону з реформування ДАБІ. Але ми вимушені констатувати: існуюча система ДАБІ корупційна за своєї суті, зняття зловлених на зловживаннях посадовців на місцях не покращує ситуацію надовго. Наче гідра система ДАБІ на зміну голови, що відрубана, відрощує дві».

На думку голови Ради директорів КБУ, диджитаталізація роботи архітектурно-будівельного контролю і нагляду, а також створення Е-кабінету забудовника, також не вирішить всіх наявних проблем. Необхідно розмежувати функції надання адміністративної послуги і функції контролю та нагляду за будівництвом. Контроль та нагляд за будівництвом, навпаки, варто посилити. Власні пропозиції щодо оновлення системи архітектурно-будівельного контролю у КБУ обіцяють надати найближчим часом.

«Запропонована диджитаталізація, створення Е-кабінету забудовника, проблеми також не вирішує, а лише переводить взаємовідносини у цифрову площину. Тож наша позиція: потрібна повна перебудова, з розмежуванням функції надання адміністративної послуги і функції контролю та нагляду за будівництвом. Контроль та нагляд за будівництвом має бути посилено, з персональною, пропорційною та невідворотною відповідальністю всіх суб’єктів архітектурної діяльності: замовників, проектувальників, підрядників, експертних організацій та органів місцевого самоврядування. А ось адміністративна послуга може і повинна бути диджиталізована у найкоротші строки. Більш детально пропозиції КБУ щодо оновлення системи архітектурно-будівельного контролю будуть представлені у найближчий час», - сказав Олександр Ротов.