Застарілі норми щодо проектування ресторанів і кафе переглянуть

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
1 (6)

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України оновлює державні будівельні норми щодо проектування підприємств харчування: ресторанів, кафе, барів та інших громадських закладів харчування. Зокрема, у нових нормах пропонується ввести сучасну класифікацію таких об’єктів на заміну старій радянській.

Про це повідомив заступник міністра регіонального, розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

“Сьогодні в Україні навіть класифікація закладів харчування дуже застаріла, що діє ще з радянських часів. А ресторанний бізнес, між іншим, останнім часом дуже стрімко розвивається, як у світі, так і в Україні. З’являється багато нових цікавих закладів різного формату. Проте їх проектування у чинних нормах ДБН ніяк не визначається. До чого це може привести? До порушень в облаштуванні приміщень, проведенні комунікацій, дотриманні санітарних вимог. А це важливо робити, адже це безпека, якість приготування страв і наше з вами здоров’я. Тому ми вирішили повністю переглянути всю існуючу типологію закладів харчування, осучаснити її та прописати вимоги до правильного влаштування”, - написав він на своїй сторінці у Facebook.

Відтак сьогодні у чинних нормах ДБН щодо закладів харчування містяться лише такі їх різновиди: ресторани-бари, кафе, кав’ярні, кафе-бари, кафе-пекарні, кафетерії, закусочні (шинки, пельменні, вареничні, піцерії, котлетні, млинцеві і т.д.), бари, нічні клуби, пивні зали, їдальні, буфети тощо. Проте зовсім не визначені такі сучасні заклади як фаст-фуд, вулична їжа (стрітфуд), фудкорти, лаундж-бари, бургерні, кондитерські, паби, суші-, детокс-, спорт- та smoky-бари та інші.

Крім цього, в діючих нормах не врегульовано питання можливої зміни/ перекваліфікації одного різновиду закладу в інший. Наприклад, ресторану у кафе, бар або паб. Це також створює складнощі та може провокувати порушення в облаштуванні нових приміщень. “Ми хочемо розробити нові актуальні норми, які врегулюють всі проблемні питання, що сьогодні виникають у рестораторів при створенні того чи іншого закладу, і будуть максимально зрозумілими та орієнтованими на відвідувачів, їх безпеку і комфорт. Тому зараз активно працюємо над оновленням норм спільною командою - з експертами і фахівцями будівництва, а також і самими рестораторами та громадськістю”, - додав Парцхаладзе.

Довідково:
ДБН “Підприємства харчування” встановлює вимоги проектування нових і реконструйованих закладів харчування, які знаходяться в окремих будівлях, входять до складу багатофункціональних комплексів і будівель іншого призначення, вбудовуються та прибудовуються до житлових будинків. Вимоги цих норм поширюються на проектування всіх типів підприємств харчування, незалежно від їх форми власності, окрім мобільних або тимчасових (сезонних) об’єктів.