Поради Мінрегіону: куди скаржитись на шум сусідніх будмайданчиків

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
 

11

У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України надали роз’яснення, в які інстанції/служби можна звернутися жителям будинків, які проживають поблизу будівельних майданчиків, щоб припинити несанкціонований шум на них.

Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook зазначив, що право на тишу гарантується кожному громадянину згідно ст. 24 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення». Крім цього, ці права закріплені у правилах благоустрою, де прописані часові проміжки та дні, коли не можна порушувати тишу, та відповідальність за порушення. “Наприклад, в нічний час (з 22.00 до 8.00) забороняється співати, кричати, вмикати музику чи здійснювати іншу діяльність в житлових приміщеннях, у дворах жилих районів, в парках та інших громадських місцях, що спричиняє надмірний шум та може заважати оточуючим. З 21.00 до 8.00 у робочі дні та в будь-який час протягом вихідного чи святкового дня заборонено проводити ремонт без погодження з мешканцями прилеглих будинків, житлових приміщень”, - додав заступник міністра, зазначивши, що наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Державних санітарних норм допустимих рівнів шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови» сформульовано загальні норми допустимої гучності та визначено види шуму і їх рівень в децибелах, який не можна перевищувати.

Парцхаладзе навів варіанти інстанцій або служб, куди можна звернутися для вирішення питання із завищеним шумом на будівельному майданчику:

  1. Виклик місцевої поліції.

  2. Звернення до місцевої державної адміністрації (стосується Києва) або до органу місцевого самоврядування.

  3. Звернення до Держспоживслужби.

  4. Звернення до контакт-центру міста.


“При написанні заяви до органів державної або місцевої влади можна зібрати підписи мешканців вашого будинку. Фахівці мають виміряти рівень шуму та зафіксувати порушення. В межах законодавства для порушників настає адміністративна відповідальність. Якщо ж будівельна організація або кафе на першому поверсі, або взагалі банально ваш гучний сусід продовжують ігнорувати ваші законні вимоги та приписи відповідальних органів, можете звернутись до суду з позовом про порушення ваших прав. Доказами можуть виступати всі ті документи, що ви зібрали на попередніх етапах боротьби – виклики поліції, свідчення сусідів, відповіді державних органів, результати медичних обстежень тощо (довідка від лікаря про факти порушення порушень сну, погіршення слуху, нервових розладів тощо)”, - підсумував Парцхаладзе.