З 1 серпня торгівельні зали не матимуть обмежень за висотою

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
1 (2)

З 1 серпня 2019 року в дію вступили нові зміни у державні будівельні норми щодо проектування підприємств торгівлі. Відповідно до них, знято обмеження щодо можливої висоти торговельних залів, які проектуються в супермаркетах, магазинах, ринках та інших підприємствах торгівлі при їх новому будівництві або реконструкції.

Це дасть можливість підприємцям будувати сучасні та цікаві об’єкти без прив’язки до висоти стель, а відвідувачам - отримувати торговельні послуги в більш сучасних та комфортних приміщеннях.

“Ще одна якісна зміна, яка діє вже відсьогодні - можливість проектувати торговельні зали будь-якої висоти, без обмежень. Раніше у будівельних нормах щодо проектування закладів торгівлі існували такі обмеження. Тому поверхи будувалися висотою зазвичай 3 - 3,3 м. І лише за відповідного обгрунтування та в залежності від площі торговельного залу її можна було збільшувати максимум до 4,8 м. Ми прибрали ці обмеження і ввели можливість проектувати сучасні та цікаві торговельні об’єкти будь-якої висоти, як це роблять у всьому світі”, - написав заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

Відтак, у нових чинних змінах в ДБН зазначається, що висота поверхів із торговельними залами може бути збільшена за відповідного обгрунтування щодо механізації, обладнання чи конструкції. При цьому, мінімальна висота від підлоги до стелі має складати 3 м (як і раніше), а для двосвітних торговельних залів - не менше 5,8 м за наявності антресолей.