Мінрегіон пояснює: які документи потрібні для продажу квартири

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
1

У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України дали роз’яснення, який пакет документів потрібно підготувати власнику квартири для продажу своєї нерухомості у разі необхідності.

Про це написав заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

“Підготовка всіх необхідних документів для продажу - то завжди справа продавця і подбати про це треба заздалегідь”, - написав він.

Найлегший варіант продажу квартири: коли нерухоме майно належить по праву особистої власності, тобто, є один власник майна і на момент його придбання (купівлі, інвестування в будівництво) він не перебував у зареєстрованому шлюбі та не проживав однією сім’єю з іншою особою (так званий «цивільний шлюб»). При цьому, квартирою чи житловим будинком не мають права користування неповнолітні діти, немає заборгованості по сплаті комунальних послуг та щодо нерухомого майна не зареєстровано заборон відчуження, арештів чи інших речових прав (права оренди). “Тоді такому продавцю потрібно зібрати порівняно невеликий обсяг документів. А саме: документи, що підтверджують право власності (правовстановлюючі), висновок про проведену оцінку квартири, техпаспорт на квартиру, паспорт власника, ідентифікаційний код платника податка. Для угоди потрібні оригінали. З усіх оригіналів знімаються копії”, - розповів Парцхаладзе.

Також він зазначив, що у випадку зміни вулиці, де розташована квартира, не потрібно додаткових змін і довідок, та більш детально розповів про отримання кожного з вищезазначених документів, щоб оформити їх можна було самостійно власником квартири.

Крім цього, у різних випадках продажу такої нерухомості додатково можуть знадобитися:
- інформаційна довідка БТІ,
- довідка про наявність зареєстрованих в квартирі осіб або витяг з реєстру територіальної громади,
- виписка про відсутність боргів за комунальні послуги,
- дозвіл органів опіки та піклування (якщо в квартирі прописані діти),
- документи про сімейний стан. “Додаткові документи можуть також знадобитися, якщо у квартири 2 або більше власників, продавець квартири або співвласник не є громадянином України, продається 1/2 квартири, продається квартира, отримана за договором дарування, квартира знаходиться в іпотеці або в кредиті, продаж квартири здійснює опікун недієздатної особи”, - відмітив Парцхаладзе.

Заступник міністра також підкреслив, що службове житло, на яке видано ордер на проживання, але воно не є приватизованим, так само як і орендоване житло, продажу не підлягає.

Він окреслив випадки, коли угода з продажу квартири не може укладатися. Це ситуації, якщо:
у продавця немає прав на квартиру (вона службова, неприватизована, гуртожиток);
накладено арешт або заборона на продаж;
немає згоди всіх власників, якщо їх декілька;
немає згоди органів опіки, якщо є неповнолітні діти.