Вже 600 шкіл і дитсадків активно впроваджують принципи Нового Освітнього Простору

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
школи

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України спільно з Міністерством освіти та науки України та за активної участі органів місцевого самоврядування реалізує проект Новий Освітній Простір #НОП, який передбачає новий стандарт в освіті та створює школи, в яких хочеться навчатися. Відтак, його вже впроваджують близько 600 шкіл та дитячих садків у різних областях України.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе на серпневій конференції МОН «Нова українська школа: виклики та перспективи освітньої реформи» у НСК «Олімпійському».

«Вже 600 шкіл по Україні активно впроваджують принципи Нового Освітнього Простору #НОП. Це енергоефективність, мотивуючий простір, сучасне обладнання, безбар‘єрність і інклюзія», - сказав він.
Парцхаладзе зауважив, що сьогодні Мінрегіон не лише створює сучасні умови для навчання дітей у школах і дитсадках завдяки НОП, а й активно працює над розвитком належної соціальної інфраструктури в регіонах. «Сьогодні близько 40% будівель шкіл знаходяться в незадовільному стані, температура у 47% шкіл взимку не перевищує 47 градусів, 10% шкіл не мають туалетів в приміщеннях, а 90% закладів освіти не пристосовані до навчання дітей з інвалідністю у повній мірі. Існує велика диспропорція між будівництвом житла і соцінфраструктури в містах. Це потрібно змінювати», - підкреслив Парцхаладзе.

Тому Мінрегіоном було встановлено нову обов’язкову норму, яка міститься у новому ДБН «Планування і забудова територій» - забезпечення на 1000 жителів 135 місць в школах та 38 місць у дитсадках. При цьому, має бути дотриманий радіус пішохідної доступності до цих закладів: до 750 м для шкіл та до 300 м для дитсадків.

Також з осені минулого року в дію вступили нові державні будівельні норми щодо проектування закладів шкільної та дошкільної освіти, які ввели низку принципових рішень для будівництва і реконструкції сучасних шкіл і дитсадків:

• обов’язкову енергомодернізацію будівель навчальних закладів;
• проектування класів з можливістю групового та індивідуального навчання та збільшення площі класу на 1 учня з 2 до 3 кв. м, що створює можливість для відкритого простору в школах.
• обов’язкове облаштування інклюзивного простору для можливості навчання дітей з інвалідністю.
• обов’язкове влаштування дверей з вільним відчиненням зсередини - двері “Антипаніка”.
• можливість проектування невеликих вбудованих у житлові будинки дитсадків.
Парцхаладзе повідомив, що у допомогу регіонам Мінрегіон також розробив інформаційний посібник з типовими рішеннями щодо будівництва шкіл та дитсадків у сільській місцевості.

Довідково:
Новий Освітній Простір (#НОП) створюється в навчальних закладах України за 4-ма основними принципами:
- енергоефективність;
- сучасне обладнання;
- мотивуючий простір;
- інклюзія та безбар‘єрність.

Мета – створення комфортних умов для якісного навчання дітей в Новій Українській Школі.

Проект ініційований Мінрегіоном і реалізується спільно з Міністерством освіти і науки України та органами місцевого самоврядування.