Надходження до Київського міського бюджету від орендної плати за землю зросли майже на 256 млн. грн.

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Kyivrada1

За останні 12 місяців надходження до міського бюджету від орендної плати за землю збільшились майже на 256 млн. грн. Про це повідомила прес-служба Київської міської держадміністрації.

За даними Департаменту земельних ресурсів КМДА, станом на 1 серпня 2019 року надходження від орендної плати за землю становлять 1 870 215,1 тис. грн, а у 2018 році за цей же період становили 1 614 228,4 тис. грн. Отже, сума надходження від орендної плати збільшилась на 255 986,7 тис. грн.

У Департаменті також звертають увагу, що бюджет міста вже отримав від продажу земельних ділянок трохи більше 64 млн грн. За звітний період укладено 13 договорів купівлі-продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення (викуп земельних ділянок комунальної власності під власним нерухомим майном).
До кінця року планується продаж 24 земельних ділянок загальною вартістю більше 70 млн грн, у разі, якщо Київрада підтримає такі рішення.

Податкове законодавство України визначає два види плати за землю: земельний податок та орендна плата.

Платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, яким земельні ділянки передані у постійне користування.

Адміністрування та ведення обліку податків покладено на Державну фіскальну службу (ДФС). Департамент земельних ресурсів КМДА не має відповідних повноважень.

У свою чергу, платником орендної плати є орендар земельної ділянки на підставі укладеного з Київською міською радою договору оренди. Будь-які інші види оплати за земельні ділянки, в тому числі право на які не оформлено законодавством, не передбачені.

Відповідно до вимог Податкового кодексу України органи місцевого самоврядування мають право встановлювати ставки плати за землю, в тому числі орендної плати, що сплачується на відповідній території.