Житлові будинки будуватимуть за новими будівельними нормами

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
3

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України оприлюднило нові державні будівельні норми щодо проектування житлових будинків - ДБН В.2.2-15:2019 “Житлові будинки. Основні положення”, які вводять низку принципових змін в будівництві і реконструкції житла та вступають в дію з 1 грудня цього року.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

“Опубліковані важливі будівельні норми, які стосуються кожного - ДБН “Житлові будинки”. Вони дозволяють проектувати кухні-ніші в квартирах, підвищують вимоги до енергоефективності житла, їх інклюзивності та доступності, регламентують обов’язкові ліфти від 4-го поверху, прибирають застарілу норму проектувати радіоточки в кожній квартирі, дозволяють вбудовувати громадські заклади на будь-яких поверхах та ще багато інших змін. Норми почнуть діяти вже з 1 грудня цього року, є обов’язковими до виконання і розповсюджуються на нове будівництво, реконструкцію, капремонт та технічне переоснащення житлових будинків до 73,5 м включно. Житлові будинки з більшою висотою регулюються будівельними нормами щодо висотних будинків”, - написав він.

Парцхаладзе нагадав, що з 1 жовтня минулого року вже діє низка важливих змін щодо проектування житлових будинків:
відмінено обов’язковість влаштування сміттєпроводів у багатоповерхових житлових будинках;
дозволено скління балконів та лоджій вище 3-го поверху при проектуванні будівель;
введено можливість робити вхід до житлових будинків без порогу та сходів на рівні тротуару та інші нововведення.

Новий ДБН В.2.2-15:2019 “Житлові будинки. Основні положення” розроблений фахівцями ПАТ “КиївЗНДІЕП” на заміну застарілого ДБН 2005 року. Він вступає в дію з 1 грудня цього року.