У Мінрегіоні вважають, що е-кабінет забудовника допоможе подолати корупцію в будівництві

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
 

me3.com.ua

Найближчим часом Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України планує втілити два принципи, які дозволять подолати корупційні ризики у галузі:
1 - втілення електронного кабінету забудовника;
2 - відкритий і прозорий розгляд дозволів для зведення до нуля необґрунтованих відмов.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе під час звіту урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції» 21 серпня у Києві.

За словами заступника міністра, найбільші корупційні ризики існують при видачі дозволів Державною архітектурно-будівельною інспекцією. Тому, найперше, що потрібно – впровадження ефективного електронного кабінету забудовника. Це дасть можливість швидко та зручно отримувати дозвільні документи у будівництві.

Наступне, на чому акцентував увагу Лев Парцхаладзе, - це втілення принципів відкритості та прозорості при прийнятті рішень.

"Скажімо, замовник подає документи, отримує відмову і не розуміє чому, у чому проблема, над чим потрібно працювати. Тому необхідно втілити принципи прозорості для комісії, яка діє при ДАБІ. Це онлайн-трансляція засідань, відеозапис у відкритому доступі на сайті, замовник може бути присутнім на цій комісії. Якщо є якісь зауваження, може апелювати, а в кінці засідання отримує протокольне зауваження. Запровадивши таку практику, ми знизимо необґрунтовані відмови до нуля", - переконаний Лев Парцхаладзе.

Нагадаємо, за дорученням віце-прем’єр-міністра та міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка наказом Мінрегіону № 8 від 31 січня 2019 року створена робоча група з реформування системи архітектурно-будівельного контролю. До неї увійшли представники Мінрегіону, Держархбудінспекції, Державного агентства з питань електронного урядування України, Офісу ефективного регулювання, IDLO, TAPAS, урядово-громадської ініціативи “Разом проти корупції” та Конфедерації будівельників України.