Лев Парцхаладзе сподівається на продовження розпочатих реформ в будівельній галузі

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Лев-фото

Лев Парцхаладзе залишаючи посаду заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України висловив сподівання, що розпочаті реформи в будівельній галузі і надалі будуть продовжуватись.

«Ці 2,5 роки в Мінрегіон були дуже насиченими, по-своєму цікавими і складними. Найголовніше, у що вірю і що хочу сказати – будівельна галузь має надалі розвиватися і не збавляти темпи. А реформи, які ми розпочали разом із командою, мають вдало завершитися і не канути у воду. Дуже на це сподіваюсь! Адже навіщо тоді було все це робити!» - написав на своїй сторінці у Facebook Лев Парцхаладзе, прокоментувавши вчорашнє рішення Уряду про звільнення його з посади заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України з 2 жовтня 2019 року.

Він розповів, що за час перебування його на посаді у Мінрегіоні відомством було реалізовано низку змін для покращення розвитку галузі та розпочато важливі реформи, зокрема, дерегуляцію та оновлення державних будівельних норм (ДБН).
1 - за останні 2 роки Україна рекордно покращила позиції у рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business за показником «Отримання дозволів на будівництво». Індикатор «Отримання дозволів на будівництво» - №1 серед усіх компонентів рейтингу. «Ще 2 роки тому ми були на 140 місті серед 190 країн світу, а зараз у ТОП-30. Завдяки такому зростанню Україна змогла також суттєво покращити позицію в загальному рейтингу, де зараз займає 71 місце. І я дуже не хочу відкату назад :( Чому це важливо? 1 пункт у загальному рейтингу DB дає щорічно в економіку країни близько 600 млн$ інвестицій. Не аби що!», - відмітив Лев Парцхаладзе.

2 – розпочата реформа будівельних норм. Зокрема, впроваджено понад 600 якісних змін для підвищення безпеки і комфорту людей у державних будівельних нормах (ДБН). «Ще 2 роки тому, я впевнений, більшість із вас взагалі не знала, що таке ДБН. Ми оновили близько 50 ключових документів, але багато роботи ще попереду», - додав заступник міністра.

Відтак було оновлено державні будівельні норми щодо планування і забудови територій, житлових і висотних будинків, вулиць і доріг, доріг загального користування, шкіл, дитсадків, готелів, підприємств торгівлі, інклюзивності, освітлення, метрополітенів, водопостачання та каналізації, залізниць, громадських закладів, закладів культури, систем протипожежного захисту, цивільного захисту. Зараз у розробці ключові норми щодо проектування медзакладів, судів, ресторанів та кафе, благоустрою тощо.

Наприклад, ми прибрали старі ще радянські вимоги проектувати обов’язкові сміттєпроводи у багатоповерхівках, майданчики для вибивання килимів у дворах, радіоточки у кожній квартирі. Ми вперше ввели важливі лінії обмеження забудови в містах, щоб вони розвивалися не хаотично, а гармонійно – «блакитні», «зелені» лінії, які обмежують будівництво за висотою і в зелених зонах, унормували максимально можливу щільність в містах. У цьому році в силу вступив важливий ДБН «Інклюзивність будівель і споруд», який ввів обов’язковий безбар’єрний простір у всій громадській і житловій забудові для всіх маломобільних груп. Ми ввели низку сучасних рішень та технологій із якісного проектування вулиць і доріг, автостоянок і громадських закладів та багато усього-усього іншого», - зазначив Лев Парцхаладзе.

3 – був даний старт важливим титульним реформам у регіонах: будівництву сучасних медамбулаторій у сільській місцевості, впровадженню нового стандарту в освіті - Нового Освітнього Простору #НОП у школах і дитсадках України, створенню сучасних центрів надання адмінпослуг #ЦНАП. «Зараз вже майже 600 шкіл і дитсадків – яскраві, енергоефективні, інклюзивні, з мотивуючим простором та сучасним обладнанням завдяки НОП. У селах і селищах по всій Україні будується майже 600 сучасних амбулаторій, щоб медицина була доступною і якісною будь де, не лише в містах. 100 з них вже побудовано. Більше 200 новозбудованих або модернізованих ЦНАП щоденно відвідують у різних куточках України», - розповів заступник міністра.

Крім цього, за рахунок Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР), субвенції на розвиток інфраструктури ОТГ та іншої підтримки регіонів Мінрегіоном було реалізовано 8500 важливих проектів регіонального розвитку в таких галузях як освіта, охорона здоров’я, культурна та спортивна сфери, транспортна інфраструктура, комунальна сфера.

Також Мінрегіон дав старт важливим законопроектам в Україні щодо реконструкції застарілого житлового фонду, захисту прав постраждалих інвесторів у житловому будівництві та орендного житла. «Вони повинні бути доопрацьовані та винесені на розгляд Верховної Ради», - підкреслив Лев Парцхаладзе.

Наостанок заступник міністра подякував за роботу та підтримку своїм колегам та команді.