Поради Мінрегіону: як можна розширити кімнату за рахунок лоджії або балкону

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
розширити

Українці часто збільшують кімнати у власних квартирах за рахунок балконів та лоджій. Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе дав рекомендації щодо того, як краще це робити.

«Напевно у всіх, хто планує чи вже робить ремонт у квартирі, з’являється питання - чи об‘єднувати кімнату з лоджією або балконом? Адже таким чином можна збільшити житлові метри. Раніше для цього потрібно було отримувати дозвіл у Державній архітектурно-будівельній інспекції (ДАБІ) і, чекати на нього інколи доводилось декілька місяців. На даний час роботи з перенесення стін або перегородок у власному помешканні не потребують отримання спеціальних документів. Кабінет Міністрів України затвердив оновлений перелік будівельних робіт, які не вимагають дозволів на їх проведення та введення в експлуатацію», - розповів Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

Він підкреслив, що такі будівельні роботи можливо виконувати лише якщо немає втручання в несучі конструкції та інженерні системи загального користування. У інших випадках необхідно отримувати дозвіл на перепланування, а перелік необхідних документів для цього визначається ДАБІ та/або ЦНАП.

Відтак заступник міністра пояснив, що для розширення площі квартири за рахунок балкону або лоджії потрібно спочатку зробити 2 речі:
1 - демонтаж перегородки;
2 - утеплення лоджії або балкону. «Перегородки діляться на декілька категорій. Їх роблять з цегли, каменю, дерева, бетонних плит. У кожному випадку передбачено різний процес демонтажу. Він відрізняється кількістю етапів та тривалістю робіт», - додав Парцхаладзе.

Відтак заступник міністра детально описав, що потрібно робити на кожному з 2-х етапів: демонтажу та утеплення. «Щоб перетворити утеплений балкон не тільки в чудове місце для відпочинку або роботи, а й вдало прикрасити їм інтер’єр необхідно ретельно продумати його дизайн і поєднання з характером усієї житлоплощі. Мінімальна кількість предметів необхідних меблів, використання дзеркал і розсувних вікон, вибір світлих тонів стін і стелі візуально збільшать зоровий простір», - зазначив Парцхаладзе.

Він розповів, що по закінченню робіт такий балкон або лоджію можна перетворити в робочий кабінет, дитячу кімнату, спортзал, кухонний куток, бібліотеку, гардеробну кімнату, розширену вітальню, спальне місце, зимовий сад або квіткову оранжерею.