Верховна Рада підтримала відміну пайової участі у розвиток інфраструктури населених пунктів

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
законопроект

Верховна Рада України 11 вересня 2019 року прийняла у першому читанні законопроект №1059 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні», який серед іншого пропонує відміну пайової участі у розвиток інфраструктури населених пунктів по всій Україні. Відповідне рішення підтримали 290 депутатів.

Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе, коментуючи законопроект, зазначив, що пайовий внесок в Україні у тому вигляді, в якому він зараз існує, є неефективним і породжує високі корупційні ризики. Найважливіше - він не виконує свою головну функцію - розвиток інженерно-транспортної та будівництво нової соціальної інфраструктури населених пунктів. «Сьогодні регіони і так мають потужну фінансову підтримку в рамках децентралізації, і місцеві бюджети зростають. Тому пайова участь давно себе віджила», - наголосив він.

Крім цього, повна відміна пайової участі може сприяти суттєвому підвищенню позиції України у рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business за показником «Отримання дозволів на будівництво».

Нагадаємо, що зростання на 1 пункт в загальному рейтингу Doing Business дає можливість додатково залучати країні близько 600 млн доларів інвестицій щороку.