Конфедерація будівельників прогнозує здорожчання столичного житла на 7-12% у разі введення мораторію на будівництво

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Rotov

Конфедерація будівельників України (КБУ) прогнозує, що у разі введення тимчасового мораторію на нове будівництво ціни на житло у Києві зростуть на 7-12% до кінця поточного року. Про це заявив голова Ради директорів конфедерації Олександр Ротов Інформаційній агенції «Українські новини».

"Дефіциту на ринку житла найближчим часом не буде – розпочатих проектів досить в столиці. Однак "пауза" для початку нових будівництв призведе до того, що на ринку не буде проектів ЖК "на старті", а значить неминуче піднімуться середні ціни на квадратні метри в новобудовах. За приблизними оцінками – до 7-12% до кінця року", - прокоментував він ініціативу мера Києва Віталія Кличка про введення тимчасового мораторію.

При цьому Ротов зазначив, що тимчасовий мораторій на будівництво залишить без роботи не так будівельників, як проектувальників, для яких потрібно буде продумати компенсаційні заходи.

Зокрема, Київ може задіяти проектувальників саме для розробки містобудівної документації, генплану, детальних планів територій.

"Конфедерація оцінює цю ініціативу як логічну. Для гармонійного розвитку міста потрібен генплан, він зупинить спонтанну забудову, яка призводить до численних конфліктів з городянами. До речі, департамент містобудування КМДА вже практично з середини літа де-факто виконує цей "мораторій", не видає містобудівні умови і обмеження для нових проектів, так що постанова лише фіксує практику", - сказав Ротов.

Голова ради директорів КБУ також підкреслив важливість завершення будівництва вже розпочатих об'єктів за виданими раніше містобудівними умовами та обмеженнями і прийняття цих об'єктів в експлуатацію. На його думку люди, які інвестували кошти у будівництво, повинні отримати продукт незалежно від змін у містобудівній політиці міста.