Держмолодьжитлу рекомендують передати свої функції державним банкам

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Зубко

Державному фонду сприяння молодіжному житловому будівництву доцільно закрити свої регіональні підрозділи, передавши ці функції відділенням державних банків. Про це заявив екс-Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко під час прес-конференції щодо реформ, впроваджених Мінрегіоном в останні роки.

Відповідаючи на питання кореспонденту порталу МЕтри щодо подальшого оновлення Держмолодьжитла, Геннадій Зубко нагадав, що стратегію реформування цієї установи було прийнято ще в 2015 році. Втім, власне, реформування фонду так і не відбулося.

Читайте також: Торік на утримання Держмолодьжитла держава витратила майже 60 млн. грн.

«Нажаль цього не було зроблено. Не було навіть замінено наглядову раду установи. Але наше бачення, я вважаю, що воно є абсолютно правильне з точки зору вимоги часу», - зазначив колишній очільник Мінрегіону.

За словами екс-урядовця, Держмолодьжитло сьогодні працює як окрема установа, яка маючи свої регіональні філії, є практично закритою структурою. На його думку, така кількість людей, яка працює нині в даній установі, для наявного операційного процесу не є необхідною.

«Ми маємо такий же досвід, наприклад, по реалізації програми теплих кредитів. Коли фронт офісами є звичайні українські державні банки. Які практично працюють з клиєнтом. Приймають заявки і, відпрацьовуючи документи, приймають або не приймають заявку», - сказав Геннадій Зубко.

Він впевнений, що Держмолодьжитло може бути установою, яка формує продукт, завдяки чому може отримана допомога, або компенсація наданого кредиту. Існуючий кредитний портфель Держмолодьжитла готові викупити українські державні банки. Таким чином, за словами колишнього урядовця, буде прибрана причина гальмування реформування цієї установи. Держмолодьжитло не повинно мати доступу до клієнтів, які звертається по допомогу. Оскільки саме тут виникають корупційні ризики.

Якщо заявки від потенційних клієнтів житлових програм прийматимуть українські банки, тоді буде більш прозора ситуація з поданими заявками: кому відмовлено; кому надана така допомога. Зараз це знаходиться всередині самої установи.