В Україні почнуть будувати громадські будинки до 150 метрів

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
1 (1) (2)

З 1 січня 2020 року в Україні набувають чинності нові державні будівельні норми щодо висотних будинків, які дозволять збільшити висотність громадських будинків на 50 метрів. Зараз, згідно з чинними будівельними нормами, дозволяється будувати житлові та громадські висотні будинки тільки до 100 м.

“З 1 січня 2020 року набирають чинності нові державні будівельні норми щодо висотних будинків – ДБН “Висотні будівлі. Основні положення”. Вони є обов’язковими до виконання і, зокрема, розширюють можливості для проектування цікавих та сучасних висотних громадських об’єктів. Підвищена максимальна висота таких будівель – зі 100 до 150 метрів”, - написав на своїй сторінці у Facebook президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе.

Він розповів, що всі будівлі вище 100 м, які на сьогодні існують в Україні, були побудовані з отриманням відхилень від будівельних норм. Президент КБУ при цьому зазначив: “Від практики отримання відхилень від ДБН потрібно відходити. Думаю, що в найближчому майбутньому, після вступу в дію нових норм щодо висотних будівель, ми зможемо побачити у Києві та інших українських містах круті проекти високого рівня, як в Америці чи в Еміратах, наприклад. Я в це вірю”, - додав Парцхаладзе.

Разом з тим, у нових нормах також посилюється безпека та комфорт висотних будівель. Зокрема:
- Встановлено вимоги щодо жорсткості сталевих та сталезалізобетонних конструкцій для проектування більш надійних каркасів висотних будівель;
- Підвищено сучасні вимоги до пожежної безпеки – обов’язкові пожежні пости, пожежні ліфти, вертолітні майданчики тощо;
- Введено аеродинамічний обдув моделей висотних будівель із складною архітектурною, конструктивною чи геометричною формою для забезпечення комфортних вітрових потоків
та інші зміни.

Новий ДБН “Висотні будівлі. Основні положення” розроблений ДП “Науково-дослідний інститут будівельного виробництва” на заміну ДБН “Проектування висотних житлових і громадських будинків” 2009 року. Він вступає в дію з 1 січня 2020 року.