Нові квартали з висотною забудовою мають стати «аеродинамічними»

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
обдув

З 1 січня 2020 року набувають чинності нові державні будівельні норми щодо висотних будівель, якими введено обов’язкове проведення аеродинамічного обдуву моделей висотних будівель зі складною архітектурною, конструктивною чи геометричною формою. Ці норми мають обов’язково використовуватись проектувальниками при будівництві нових та реконструкції існуючих висотних будівель.

Про це повідомив на своїй сторінці Facebook президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе. Він зазначив: «Це необхідно для забезпечення комфортних вітрових потоків у висотній забудові».

Висотне будівництво значно посилює вітрові потоки в забудові. Це може негативно впливати на навколишні будівлі та людей, що знаходяться поруч, спричиняти вихорі та навіть у деяких випадках виводити з ладу вентиляційне обладнання чи системи опалення. Парцхаладзе пояснив, щоб уникати таких явищ і підвищувати комфорт перебування у висотній забудові, новими нормами було введено обов’язковий аеродинамічний обдув моделей висотних будівель зі складною архітектурною, конструктивною чи геометричною формою.

Ці випробування в аеродинамічній трубі мають проводитися в масштабі 1:50 або 1:100 і враховувати взаємовплив між майбутньою висотною будівлею та існуючою забудовою. Також нормами нового ДБН допускається визначати аеродинамічні показники вітрових навантажень за результатами чисельного моделювання.

Що стосується висотних будівель простої і симетричної геометричної форми, то їх аеродинамічні показники визначаються згідно з чинним ДБН В.1.2-2 “Навантаження і впливи. Норми проектування”.
“Якщо результати випробувань показують, що вітрові потоки можуть бути некомфортними і перевищують дозволені параметри, тоді проектувальнику необхідно вживати відповідні заходи.

Наприклад, передбачити використання спеціальних матеріалів, які можуть штучно уповільнювати швидкість вітру. Все це вирішується ще на етапі проектування, тому такі об’єкти будуть будуватися більш безпечними та комфортними”, - пояснив Парцхаладзе.