У найближчий рік тільки 15 зі 100 довгобудів Київського регіону почнуть добудовувати

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
вежі2

У 2019-2020 роках тільки в 15 з більш ніж 100 недобудов в Києві та Київській області розпочнуться роботи по завершенню будівництва. Про це повідомив Олексій Коваль, керівник проектів групи компаній Perfect Group.

На його думку, головною проблемою, яка заважає девелоперам включиться в реалізацію таких об'єктів і забезпечити ошуканих інвесторів квартирами, є те, що в більшості недобудов вже продано більше половини квартир.

«Якщо в об'єкті продано 50% квартир, рентабельність добудови проекту становить не більше 10%, а якщо продано 2/3 квартир - це проект виходить в кращому випадку в «0». Природно, в таких умовах нові девелопери не можуть взятися за проект через практично нульову рентабельність. Всі прекрасно розуміють, що тільки за рахунок залучення нових забудовників проблему довгобудів не вирішити», - сказав він.

Експерт зазначив, що на сьогоднішній день участь залученого девелопера в довгобудах може бути вигідно тільки в разі, якщо в такому об'єкті продано не більше 30% квартир.

«На сьогоднішній день, щоб добудувати об'єкт, в якому продано 1/3 квартир, забудовник розраховує отримати не менше 20% рентабельності, але це на 5-10% нижче середньоринкового рівня», - сказав він.

Вирішення питання добудови об'єктів незавершеного будівництва за рахунок виділення коштів з бюджету також нереально, вважає експерт.

«На сьогоднішній день, щоб закінчити всі недобудовані об'єкти, необхідні колосальні кошти. За попередніми оцінками, мова йде про десятки мільярдів гривень. У поточній ринковій ситуації покласти такі фінансові витрати на державу неможливо. Таких грошей у бюджетах просто немає», - підкреслив представник Perfect Group.

За словами експерта, на сьогоднішній день існує декілька реальних механізмів, щоб вирішити проблему недобудов.

Одним з механізмів вирішення проблеми довгобудів може бути, партнерська участь органів влади в добудові об'єктів. Також, за його словами, можна вирішити цю проблему за прикладом Польщі або деяких інших країн, коли гроші покупців незавершених об'єктів будівництва повинні надходити на банківський рахунок забудовника, але розпоряджатися ними забудовник зможе тільки після завершення всього процесу будівництва. Ще один механізм - це готовність ошуканих інвесторів самостійно найняти компанію, яка добудує їх будинок.