З 1 листопада заклади культури проектуватимуть по-новому

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
1 (5) (2)

З 1 листопада в Україні почнуть діяти оновлені норми щодо проектування закладів культури, а саме: кінотеатрів, театрів, музеїв, концертних залів та інших.

У нових нормах:
сучасні вимоги до проектування акустики в концертних залах та театрах;
доступність для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп;
чіткі вимоги до безпечної евакуації із закладів культури у складі ТРЦ;
підвищення комфорту у побуті, а саме: у 2 рази збільшено кількість жіночих санвузлів у кінотеатрах та театрах;
чіткі вимоги та розрахунки до проектування сучасних цифрових кінопроекційних;

“Важливі зміни до державних будівельних норм для безпеки та комфорту людей, над якими ми працювали ще в Мінрегіоні. Вони були опубліковані влітку і стануть обов’язковими під час нового будівництва та реконструкції закладів культури вже з 1 листопада. Час не стоїть на місці і багато старих норм не відповідали вимогам часу, а деякі – взагалі втратили сенс. Яскравий приклад - проектування кінопроекційних в кінотеатрах. Раніше фільми містилися лише на плівкових носіях і кінопроекційні мали бути достатніми за розміром, аби розмістити не тільки носії, а й відповідне обладнання. По факту ж, багато кінотеатрів показують фільми на цифровому обладнанні, яке займає набагато менше простору”, - написав президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

Парцхаладзе особливо звернув увагу на те, що одним з найважливіших нововведень є доступність у закладах культури для людей з інвалідністю. Так, досі чимало таких закладів в Україні частково або повністю залишаються недоступними для людей з інвалідністю та іншого маломобільного населення.

Відтак, новими нормами встановлено розрахунок кількості місць у глядацьких залах закладів культури, що призначені для людей з інвалідністю, які пересуваються на колісних кріслах – 1-1,5% місць від загальної місткості залу, але не менше 2-х місць. Такі місця слід передбачати в першому або останньому рядах партеру або ложі і розміщувати на пласкій ділянці підлоги. Крім цього, з авансцени окрім 2-х східців-сходів необхідно передбачати пандус або вертикальний підйомник для осіб з інвалідністю і маломобільних груп населення, що ведуть до проходів у залі.

Велику увагу також приділено безпечній евакуації людей при проектуванні кінотеатрів та інших культурно-розважальних закладів з глядацькими залами в складі торговельно-розважальних центрів. А саме, був переглянутий необхідний час для здійснення безпечної евакуації людей з цих приміщень у випадку надзвичайних ситуацій. За підрахунками експертів галузі, це дозволить загалом підвищити безпеку людей та на 25% зменшити кількість травм, можливих під час евакуації.