Громадяни, які проживають в приватних та державних гуртожитках, зможуть приватизувати займане житло

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
5

Уряд України схвалив проект Закону України «Про Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2020 — 2021 роки», який, у разі прийняття парламентом, дозволить громадянам, які проживають в приватних та державних гуртожитках, приватизувати займане житло.

Про це повідомила прес-служба Міністерства розвитку громад та територій України з посиланням на заступника директора Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики – начальник управління житлової політики цього міністерства Світлану Старцеву.

Світлана Старцева зазначила, що Закон України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» визначає, що мешканці гуртожитку, які проживають у гуртожитках державної форми власності, а також у гуртожитках, включених до статутних капіталів товариств, у тому числі тих, що в подальшому були передані до статутних капіталів інших юридичних осіб або відчужені в інший спосіб, набувають право на приватизацію займаних ними жилих приміщень у таких гуртожитках після їх передачі у власність відповідної територіальної громади.

Проектом Закону України «Про Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2020 — 2022 роки» врегульовуються питання передачі у власність територіальних громад таких гуртожитків.

Тож, прийняття та виконання цієї Програми дасть право мешканцям гуртожитків державної форми власності, а також гуртожитків, включених до статутних капіталів товариств, приватизувати приміщення, в яких вони проживають. Кількість громадян, які проживають у таких гуртожитках і матимуть змогу приватизувати сягає майже 70 тисяч осіб.

Проект передбачає здійснення заходів з:
- відновлення документації на гуртожитки, визначення та благоустрій їх прибудинкових територій та проведення капітального ремонту гуртожитків;
- надання суб’єктам господарювання, створеним у процесі приватизації (корпоратизації), до статутних капіталів (фондів) яких включено гуртожитки, компенсації за передачу цих гуртожитків у власність територіальних громад.

Світлана Старцева також зазначила, що Програмою передбачається, що фінансування витрат, пов’язаних з передачею гуртожитків, здійснюється як з державного, так і з місцевих бюджетів.
Зокрема, кошти на відновлення документації на гуртожитки, визначення та благоустрій їх прибудинкових територій та проведення їх капітального ремонту передбачаються органами місцевого самоврядування у місцевому бюджет.

А видатки, пов’язані з передачею гуртожитків, включених до статутних капіталів товариств, на частково-компенсаційній або компенсаційній основі, фінансуються з державного бюджету. На надання підприємствам компенсації за передачу гуртожитків, включених до їх статутних капіталів, передбачається близько 245 млн грн з державного бюджету.

Програмою передбачається передати у власність територіальних громад близько 490 гуртожитків, у тому числі 271 гуртожиток, які є об’єктами права державної власності, та 219 гуртожитків, що були включені до статутних капіталів (фондів) суб’єктів господарювання, створених у процесі приватизації (корпоратизації).