Екс-очільник Держархбудінспекції вважає, що цю установу треба ліквідувати

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
DABI-Kudriavcev

Колишній керівник Державної архітектуро-будівельної інспекції Олексій Кудрявцев вважає, що потрібно взагалі ліквідувати ДАБІ, як орган, який завжди буде асоціюватися з негативом і корупційними схемами. Про це він заявив під час інтерв’ю УНІАН.

«Я вважаю, що потрібно взагалі ліквідувати ДАБІ. Повністю позбутися цього органу, який завжди буде асоціюватися з негативом і корупційними схемами. Якщо ми закриємо ДАБІ, не залишиться токсичного шлейфу, який переслідує її всі ці роки», - наголосив він.

Екс-очільник ДАБІ вважає, що потрібно докорінним чином змінити систему видачі дозволів і контролю за будівництвом. Дозволи мають видаватись автоматично – за умови, що заявник отримав і подав усі необхідні документи. Це не повинно бути спеціальною функцією ДАБІ чи будь-якого іншого органу, це має бути проста адмінпослуга, яку можна отримати в електронному вигляді.

«От що потрібно, то це поетапний контроль за будівництвом. Інспектор має приходити на будмайданчик всього 4-5 разів: на найпершому етапі, потім на рівні кількох поверхів, потім – наприкінці будівництва. І метою цих візитів має бути не припинення будівництва, а видання припису про усунення порушень, коли такі будуть виявлені. Якщо протягом процесу будівництва все гаразд, якщо дотримано всіх ДБНів і містобудівних вимог, то зрештою забудовник легко отримає сертифікат про введення об’єкта в експлуатацію. Причому, цей документ також має бути звичайною адмінпослугою і також може видаватися в електронному вигляді», -зазначив Олексій Кудрявцев.

Нагадаємо, що на початку жовтня новопризначений Уряд оголосив проведення конкурсу на заміщення посад голови Державної архітектурно-будівельної інспекції та його першого заступника.