У Києві встановили першу спеціальну платформу для гнізд лелек

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
строк

У Києві встановили першу платформу для гнізд лелек у приватному секторі на столичній Троєщині. Так київські енергетики убезпечили птахів від ураження струмом, а клієнтів – від аварійного відключення електропостачання. Про це повідомила прес-служба ДТЕК Київські електромережі.

У Компанії пояснили необхідність встановлення спеціальних конструкцій тим, що лелеки дуже часто облаштовують свої домівки на електроопорах. Гнізда двох-трьох метрів в діаметрі та вагою до 500 кг створюють небезпеку і для пернатих, і для стабільного режиму функціонування системи електрозабезпечення.

«В цьому році ми плануємо змонтувати ще три такі домівки для лелек в Києві. Піклуючись про птахів, ми виконуємо один з пунктів програми орнітологічної безпеки, важливої директиви Європейського Союзу. Нові «технологічні» гнізда розміщуються на платформах вище рівня проводів, а отже виключають ймовірність виникнення короткого замикання. Це важливий природоохоронний і протиаварійний захід», - прокоментував генеральний директор ДТЕК Київські електромережі Маріс Куніцкіс.

Потенційно небезпечні гнізда енергетики вносять до спеціального списку, коли оглядають лінії. А коли лелеки відлітають у вирій – оновлюють та зміцнюють пташину будівлю.

Як зазначили у ДТЕК, компанія облаштовує гнізда лелек вже сьомий рік поспіль. Восени 2013 року енергетики встановили перше гніздо в с. Піщанка Новомосковського району, Дніпропетровської області. Сьогодні в Дніпропетровській, Донецькій областях, а тепер і в Києві на електролініях ДТЕК вже 136 гнізд, перенесених на стійкі платформи.