В Україні майже 200 тисяч сімей інвестували у будівництво житла та не отримали його

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Villa-Sofia

За експертними оцінками на сьогодні майже 200 тис. родин інвестували в будівництво житла, але не отримали його. Про це повідомила прес-служба Державної архітектурно-будівельної інспекції за підсумками слухань, що проходили 4 листопада у Комітеті Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Як зазначили у Держархбудінспекції, за узагальненими даними Міністерства розвитку громад та територій України станом на 1 жовтня 2019 року в Україні вважаються проблемними 150 об’єктів житлового будівництва. Найбільше – в Києві, Київській та Одеській областях.

Згідно з проведеним ДАБІ аналізом, основною проблемою переважної більшості «довгобудів» на сьогодні є відсутність права власності або користування земельною ділянкою, невідповідність намірів будівництва цільовому призначенню землі, а також істотні порушення державних будівельних норм та інших законодавчих вимог.

«Фактично підґрунтя виникнення таких проблем пов’язано із законодавчим регулюванням, що діяло до 2017 року. На той час був передбачений декларативний принцип отримання права на виконання підготовчих та будівельних робіт. Замовник заповнював та подавав органу держархбудконтролю декларацію, без підтвердження внесених даних відповідними документами. Орган держархбудконтролю мав лише право перевірити повноту заповнення даних та вносив їх до Реєстру. Тож недобросовісні забудовники маніпулювали отриманими можливостями та вносили у декларації завідомо недостовірну інформацію – щодо наявності землі, проектної документації тощо. А в результаті й будували з порушення норм», - зауважили у ДАБІ.

Учасники комітетських слухань погодились, що для ефективного врегулювання ситуації її потрібно вирішувати у двох напрямках – це вироблення алгоритму розв’язання вже наявних проблем інвесторів, а також розробка механізмів для подальшого унеможливлення таких випадків.