Київ попросить дозвіл будувати школи та дитсадки без детального плану території

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
киеврада2

На засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв’язків депутати вирішили звернутися до Уряду та парламенту, щоби місту дозволили будувати школи та дитячі садки без детального плану територій.

Як повідомили у прес-служба Київради, депутати підтримали проект рішення «Про звернення Київської міської ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства оборони України щодо будівництва закладу освіти на земельній ділянці за адресою вул. Симоненка 3 у Голосіївському районі міста Києва та внесення змін до статті 24 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Зараз місто не може будувати дитячі садочки та школи, якщо для відповідної території відсутній або не затверджений детальний план території. Заступник міського голови – секретар Київради Володимир Прокопів пропонує Верховній Раді України виправити цю законодавчу прогалину, зокрема внести необхідні зміни до статті 24 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

«Наразі ми маємо гостру нестачу місць для діток у школах та дитсадках. Наприклад, у мікрорайоні Теремки-2 потреба у закладах освіти складає 2220 місць, а для дошкільнят потрібно майже втричі більше місць. Аби задовольнити потреби місцевих мешканців, місто планує звести дитячий садок на вул. Вільямса, 10. Але у цьому районі не розроблений детальний план території. Без ДПТ чи плану зонування, відповідно до чинного законодавства, місто не може розпочати будівництво дошкільного навчального закладу», - пояснює Володимир Прокопів.

Секретар Київради зазначив, через недоліки чинного закону страждають місцеві мешканці. Міська влада отримує безліч звернень, місцевих ініціатив, електронних петицій із проханням вирішити проблему, але місто самотужки немає механізмів для врегулювання.

«У нашому мікрорайоні проживає близько 30 тисяч мешканців. Переважна більшість – молоді сім’ї з дітками. Але на таку кількість жителів маємо тільки 180 місць у дитсадках та 360 у школі. Тому ми змушені возити дітей в інші райони міста на навчання і в садок. Міська влада уже давно планує звести у нашому мікрорайоні заклади освіти, навіть земельна ділянка для цього є. Але місто не може збудувати школу чи дитсадок, бо немає ДПТ. І в результаті страждаємо ми – звичайні кияни», - наголосила член ініціативної групи Ганна Бобер.

Розуміючи нестачу місць в навчальних закладах Голосіївського району, місто зараз оформлює право постійного користування для зведення школи на вулиці Симоненка, 3. Наразі ця територія знаходиться у державній власності та належить Міністерству оборони України. Тому Київрада має намір звернутися до Кабінету Міністрів та Міністерства оборони щодо врегулювання цього питання.

Звернення до Верховної Ради України, яке пропонує надати місту можливість будувати школи та дитсадки без детального плану території мають розглянути на пленарному засіданні Київради.