Ринок будівництва житла в західних регіонах України залежить від заробітчан

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
panelki-1-1024x762

На ринок житлової нерухомості західних регіонів України значною мірою впливають українці, працевлаштовані за кордоном. Вони активно інвестують в первинну нерухомість, яку вважають найнадійнішим засобом зберегти свої заощадження.

Про це на III Residential Development Forum розповіла керівниця відділу маркетингу Будівельної компанії «Вертикаль» (Івано-Франківськ) Олена Хапалова.

«На відміну від Києва, як осередка гучних скандалів у будівництві, на ринок Івано-Франківська впливає суто політико-економічна ситуація країни та наявність платоспроможного попиту. Західні регіони країни виживають переважно за рахунок заробітчан, які і в 2020 році продовжать активно інвестувати в первинну нерухомість, яку вважають найнадійнішим засобом зберегти свої заощадження», - підсумувала Олена Хапалова.

Вона, зокрема, зазначила, що на ринку Івано-Франківська наявна дуже висока конкуренція між забудовниками, проте попит досить сталий і прогнозований. Покупець надає перевагу ціновій політиці забудовника, але перемагає на ринку саме та компанія, яка більш креативно та першою виводить на ринок свій новий проєкт та просуває наявні.

Експертка повідомила, що у 2019 році прогнозованого рівня продажів, як і падіння ринку, не сталося. У 2020 році ціни на первинне житло на Західній Україні можуть збільшитися на 10%.

«Коливання попиту були пов’язані, перш за все, з довготривалими виборчими процесами, а також зміцненням гривні. Наразі в західноукраїнських містах ситуація досить стабільна і до кінця року ми очікуємо незначне пожвавлення покупців на 5-7% зокрема у Івано-Франківську, Львові та Ужгороді», - сказала вона.

Олена Хапалова звернула увагу на те, що зараз нема жодних ознак кризи на первинному ринку житла. Проте, як вважає експертка, якщо ринок будівництва в Києві пригальмується, то це, певним чином, вплине на будівельний ринок всієї України.