В Україні проєктування складає 1,5% від собівартості будівництва

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
DABI-2222

В Україні вартість проєктування складає 1,5% від собівартості будівництва, в той же час в світі такий показник дорівнює 3-5%.

Про це на III Residential Development Forum повідомив Дмитро Васильєв, співзасновник і головний архітектор компанії Archimatika.

За його твердженнями, зараз спостерігається конкуренція якості проєктів. Це означає, що витрати на деталізацію, моделювання процесів, використання BIM-технологій значно зростають.

«Усі ці фактори вимагатимуть більше часу і відповідно у найближчі 2-3 роки ми прогнозуємо збільшення вартості проєктування з 1,5% до 2,5%», - сказав експерт.

За його твердженням, вартість розробки унікального, продуманого проєкту залежить від його класу, адже проєкти комфорт і бізнес-класу мають зовсім різну вартість квадратного метру. Ціна проєктування змінюється не залежно від красу об’єкта, а зі збільшенням класу ціна знижується у відсотковому відношенні від вартості продажу квадратного метру і складає: для економ-житла – 1,5-2%, для комфорт-класу – 1-1,1% і для бізнес-житла – 0,8-1%.

«Відмінність звичайного проєкту від якісного складає до 0,5-1% від ціни продажу кв. м.», - наголосив експерт.

Дмитро Васильєв також звернув увагу на тому, що покупець цікавиться чимось більшим, аніж просто квартира. Набувають популярності крупні об’єкти, що створюють комплексне та якісне міське середовище та новий благоустрій – це формат «місто в місті».

«Великі вікна, енергоефективні фасади, лаконічні вхідні групи, поверхові коридори з якісним оздобленням, якісні вхідні двері – всі ці зміни наявні в нових проєктах. Окрім цього при виборі того чи іншого ЖК, окрім ціни, покупець звертає увагу на поверховість та естетику об’єкта», - підсумував Дмитро Васильєв.