З нового року радіоточки в нових квартирах остаточно підуть в минуле

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
radio

У нових державних будівельних нормах щодо житлових будинків прибрано застарілу радянську норму – обов’язково передбачати у кожній кімнаті та на кухні радіоточки – пристрої для приєднання до радіомережі. Натомість тепер вони будуть влаштовуватися у приміщеннях чергового персоналу/конс’єржа і технологічних служб.

Норми почнуть діяти з 1 грудня 2019 року.

“З появою інтернету радіо та телебачення відійшли на другий план. І сьогодні навряд чи, особливо у нових будинках, люди використовують радіоточки. Але за старими будівельними нормами вони все одно мали проектуватися у кожній квартирі і навіть не одна. Зараз це недоцільно робити. Плюс це зайві кошти на оплату комунальних послуг. Тому ми прибрали таку застарілу вимогу, але залишили проектування радіоточок одразу на будинок – щоб у випадку надзвичайних ситуацій і блокування інших мереж можна було оперативно дізнатися інформацію про надзвичайну ситуацію”, - розповів президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

Згідно з новими нормами, встановлювати приєднувальні пристрої до мережі радіо потрібно лише у приміщеннях чергового та технологічних служб будинку відповідно до вимог ДБН “Системи протипожежного захисту”. Зараз же, згідно з будівельними нормами, приєднувальні пристрої проводового мовлення у квартирах встановлюються у кожній кімнаті та кухні.