Продажі на столичному ринку первинного житла впали на третину

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
padinnya

У січні-жовтні поточного року в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року обсяг продажів житла на первинному ринку Києва знизився на 33%. Про це заявили в інвестиційній компанії InCo home, яка є одним з операторів фінансового сектора ринку житлової та нежитлової нерухомості.

«Починаючи з лютого, ми фіксуємо зменшення обсягів продажів з кожним місяцем. В цьому році продано на 33% менше квадратних метрів у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року. Останні кілька років, рекордним місяцем за кількістю продажів стає жовтень, в цьому продано понад 8 тисяч метрів квадратних. Найпровальнішим, на жаль, в 2019-му став вересень з цифрою 2900 проданих квадратних метрів і це найгірший показник місяця за останні три роки точно», - зазначив співвласник і партнер InCo home Богдан Серотюк.

У компанії прогнозують поступове скорочення пропозиції на первинному ринку, але, не дивлячись на це, збережеться перевищення пропозиції над попитом. Бізнес відчуває себе некомфортно в невизначеному, мінливому законодавчому, фінансовому та соціальному полі, відсутність стабільності один з ключових чинників, що впливають на ринок.

«Ліквідність ринку істотно знизилася, на цьому тлі відносно двох його найбільших гравців - Укрбуд і Київміськбуд виникає все більше чуток і домислів. Компанії знаходяться в ситуації, коли змушені публічно пояснювати і доводити, що зберігають або лише сезонно скорочують темпи будівництва об'єктів. Державна політика ніяк не сприяє розвитку ринку, а тільки підсилює рецесію. Показовим буде початок весни, коли сприятливі погодні умови зобов'яжуть показувати нормальні темпи будівництва, і це стане моментом істини для ринку, - пояснює Роман Бєлік, співвласник і партнер InCo home.

У InCo home впевнені, що активне обговорення профільними чиновниками проблеми недобудованих об'єктів і захисту інтересів інвесторів - ознака розуміння критичності процесів, що відбуваються на ринку, але не ознака того, що ці процеси керовані і контрольовані.