За три квартали обсяги житлового будівництва зросли на 48%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
48

За підсумками січня-вересня 2019 року в Україні вже прийнято в експлуатацію 7743,4 тис кв. метрів загальної площі житла. Це на 48% більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Про це повідомив президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе.

“Майже 8 млн кв. метрів житла вже введено в експлуатацію у цьому році. Такі дані статистики за 9 місяців. Зростання, яке спостерігаємо – 48%. Це вже не перший такий стрибок за цим показником. Він пов’язаний, у першу чергу, з прийняттям минулорічного закону про будівельну амністію. Крім того, зазвичай, більш показовим для об’ємів введеного в експлуатацію житла є друге півріччя. Тому бачимо таке значне зростання”, - прокоментував він.

Так, за три квартали в Україні прийнято в експлуатацію дачні та садові будинки загальною площею 560,5 тис кв. метрів. Це на 77,1% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Обсяг прийнятого в експлуатацію житла у міській місцевості становив 4799,2 тис кв. метрів (62%), у сільській – 2944,2 тис кв. метрів (38%).

Всього введено в експлуатацію 87374 нових квартир.

Парцхаладзе також нагадав, що з 1 грудня 2019 року в дію вступає оновлений ДБН “Житлові будинки. Основні положення”, яким:
- дозволено проектувати кухні-ніші та кухні-вітальні у всіх квартирах;
- підвищено вимоги до енергоефективності житла, їх інклюзивності та доступності;
- регламентовано обов’язкові ліфти від 4-го поверху;
- виключена застаріла вимога проектувати радіоточки у кожній квартирі;
- дозволено вбудовувати у нові житлові будинки громадські заклади вище 3-го поверху та місткістю до 250 місць.