90% українських навчальних закладів мають перекриті евакуаційні двері

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Zapasnyj-vyhod

Сьогодні 90% українських навчальних закладів мають перекриті евакуаційні двері. Про це написав президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе на своїй Fb-сторінці.

Офіційним листом від Конфедерації будівельників України він звернувся до Кабінету Міністрів України, Центральних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування та органів місцевого самоврядування – здійснювати постійний контроль за дотриманням ДБН В.2.2.-3:2018 «Будинки і споруди. Заклади освіти», які вступили в дію ще з 1 вересня 2018 року.

«Враховуючи, трагічну пожежу в Одеському коледжі, а це не перший летальний випадок у закладах освіти – аби запобігти подібним ситуаціям у майбутньому, пропоную розглянути можливість фінансування у 2020 році обов’язкового переоснащення та реконструкції всіх діючих навчальних закладів відповідно нового ДБН», - зазначив Лев Парцхаладзе.

За його словами, вищезгадані ДБН містять важливі зміни щодо проектування закладів освіти, що стосуються підвищення безпеки та комфорту навчальних закладів.

Вони передбачають:

- встановлення у навчальних закладах - безпечних евакуаційних дверей без затворів, з вільним відчиненням зсередини без ключа - дверей «антипаніка»;

- вільний доступ до евакуаційних виходів - їх в жодному разі не можна перекривати або загороджувати, що, на жаль, іноді трапляється навіть у закладах освіти;

- двері евакуаційних виходів із коридорів поверху, сходових клітин, актових і фізкультурно-спортивних залів, аудиторій, класів, навчальних кабінетів і лабораторій, вестибюлів та інші двері на шляхах евакуації у школах повинні бути - без затворів і у разі пожежі вільно відкриватись зсередини без ключа;

- не можна влаштовувати евакуаційні виходи через розсувні, обертальні та піднімально-опускні двері, а також турнікети, що обертаються або розсуваються.