Спроба вести війну із забудовником за допомогою ... авторського права

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
DABI-2222

Жоден рік на ринку нерухомості не проходить без конфліктів і потрясінь. Хтось - будує, хтось - незадоволений і організовує мітинги, подає позови про незаконну забудову. А нещодавно увагу юристів привернула нестандартна спроба заборонити будівництво, а саме - шляхом захисту авторського права.

У 2017 році у Львові фізична особа подала в суд на житлово-будівельний кооператив «Парус», стверджуючи, що порушені його авторські права на проектну документацію для будівництва офісного центру в центрі міста. Примітно, що у споруджуваного об'єкта - більше поверхів, ніж передбачав проект. Ймовірно, позивач вважав це порушенням права на недоторканність твору - як власник галереї не може дописати картину художника, так і забудовник змінити архітектурний проект. Він зажадав припинити дії, які порушують майнові авторські права, а також виплатити йому компенсацію в розмірі майже 10,5 млн. грн.

Але, подати позов, недостатньо. Необхідно, довести свої права. В даному випадку позивач цього зробити не зміг - не зміг надати акт прийому-передачі проектної документації від архітектурного бюро, яке підготувало проект. Крім того, через плутанину в документах не зміг довести, що заплатив винагороду за передачу йому авторських прав. Справа в тому, що це передбачалося додатком до договору, але абсолютно до іншого. І суд порахував, що між сторонами не досягнуто згоди щодо істотної умови договору - авторської винагороди, а отже договір по суті не є укладеним і не може породжувати відповідних правових наслідків. Замість зазначених документів, позивач доводив наявність авторських прав показаннями свідка, але суд порахував що вони не є належними доказами переходу прав на проектну документацію. При цьому забудовник надав договір з іншою організацією, яка розробила йому проект. В результаті не допомогла позивачеві ні апеляція, ні Верховний суд, який в 2019 році поставив крапку в справі - в позові відмовити.

Висновки:

Не слід плутати немайнові та майнові права. Навіть якщо позивач отримав майнові права, то немайнові - право авторства або право на недоторканність твору, залишаються за автором, в даному випадку - архітектором. І саме він може вимагати заборонити будівництво іншої кількості поверхів ніж передбачено його проектом. Звісно, в тому випадку, якщо забудовник все ж будує за створеним цим архітектором проектом.

Підписати договір про передачу майнових прав не означає отримати майнові права. Особливу увагу слід звернути і на акт, і на додаток до договору, а також на предмет договору та об'єкт по ньому.

Важливо приділити увагу винагороді. У цій справі він був визначений у розмірі 1 грн, хоч і за іншим договором. У будь-якому випадку, виникають сумніви в сумірності розміру винагороди за передачу авторських прав і позовних вимог в більш ніж 10 млн. грн.

Перш ніж йти до суду, необхідно переконатися, що забудовник дійсно реалізує саме ваш проект, який хочете відстояти. Якщо, звичайно, не переслідуєте іншу мету, подаючи позови.

Патентний повірений, адвокат,
керуючий партнер патентно-юридичної компанії IPStyle
Марія Ортинська