Експерти Конфедерації будівельників виступили за ліквідацію Держархбудінспекції

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
DABI-2

Будівельна галузь має потребу у реформуванні системи державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду, але в подальшому ця структура має бути ліквідована. Про це експерти Конфедерації будівельників України – Юрій Хапко, Ігор Білецький, Юрій Мартинюк, заявили на засіданні Комітеті Верховної ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

«На разі, будівельній галузі потрібен конструктивний діалог із ДАБІ. КБУ пропонує низку поточних змін, які мають хоча би якось полегшити спільну роботу», - зазначив Юрій Мартинюк, представник КБУ у Львівській області.

Він виділив ключові зміни, які треба реалізувати зараз:

  1. Пряме підпорядкування ДАБІ Міністерству розвитку громад та територій України;

  2. електронна форма прийняття документів по класам наслідків СС2, СС3;

  3. створення процедури апеляційного оскарження рішень ДАБІ в спеціальній комісії, до якої мають увійти профільні експерти ринку та громадськість;

  4. недопущення повторних відмов;

  5. встановити строку по відміні містобудівних умов та обмежень.


У свою чергу Юрій Хапко підкреслив, що ДАБІ в майбутньому має бути ліквідована.

«Маємо дати будівельному ринку – потрібні інструменти. А це і саморегулювання, і страхування, і прибрати видачу містобудівних умов та обмежень при затверджених - зонінгу та детальних планах територій. Галузь також потребує солідарної відповідальності уповноважених експертних установ/експертів при виявлених порушеннях зі їх сторони в тому числі і зловживаннях», - розповів експерт.

Президент КБУ Лев Парцхаладзе зазначив: «У зв’язку з новими можливостями є потреба кардинально змінити систему державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду. КБУ вже готує детальні пропозиції».